Nestali eksploziv: Američka vojska priznaje da je površno pregledala skladište

AMERIČKI vojnici koji su prvi ušli u iračko skladište streljiva iz kojega je nestalo 350 tona eksploziva, "površno" su pregledali skladište jer im je cilj bio što prije stići u Bagdad, rekao je njihov zapovjednik.

Pukovnik David Perkins koji je u to vrijeme zapovijedao 2. brigadom 3. pješačke divizije, rekao je da su vojnici pod njegovim zapovjedništvom između 3. i 6. travnja 2003. vidjeli konvencionalno oružje i bijeli prah.

Analizirali su bijelu tvar bojeći se da bi mogla biti riječ o kemijskom oružju, ali nisu popisali oružje pronađeno u skladištu, rekao je. Budući da tvar nije bila toksična, nisu se zadržavali, dodao je pukovnik Perkins. Vojnici su napustili mjesto i otišli u Bagdad.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pukovnik Perkins ne sjeća se je li u skladištu bilo materijala s pečatima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Glavni tajnik IAEA-e Mohamed ElBaradei u ponedjeljak je obavijestio Vijeće sigurnosti UN o nestanku približno 350 tona eksploziva iz skladišta u bivšem vojnom centru al-Qaaqa, 50 km južno od Bagdada.

Pitanje nestaloga eksploziva postalo je i tema američke predizborne kampanje kad je demokratski predsjednički kandidat John Kerry optužio Georgea Busha da izbjegava odgovornost, dok mu je sadašnji američki predsjednik zamjerio da pretvara u predizborno pitanje nešto o čemu ništa ne zna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara