Nestleovo mlijeko za djecu nije sigurno

PREMA nalogu talijanskoga tužiteljstva zaplijenjena je sva količina mlijeka za djecu tvornice Nestle na talijanskom tržištu koje je imalo rok valjanosti do rujna 2006. godine, objavljuju danas talijanske novinske agencije.

Zaplijenjeno je dosad 30 milijuna litara mlijeka koje je već bilo u prodaji, a kontrola se nastavlja i kod prijevoznika toga mlijeka.

U mlijeku navodno ima štetnih sastojaka, a Nestle je već dio mlijeka na tržištu zamijenio novim.

Jedan od štetnih sastojaka nađenih u mlijeku je isopropylthioxanthone (ITX) koji se obično koristi kao tiskarski fiksir kako bi tinta i boja bile otporne. Utjecaj toga sastojka na zdravlje nije točno poznat, ali se svima koji su u dodiru s tim fiksirom preporučuje korištenje rukavica i zaštitnih naočala.

Zatrovanost mlijeka otkrivena je 27. listopada, a nakon obavljenih laboratorijskih pretraga zaplijena je počela 9. studenog po nalogu javnoga tužitelja Franca Ponticellija iz Ascoli Picena.

Javnost je o tome obaviještena tek u utorak.

Hrvatska agencija za hranu: od Nestlea Adriatica dobili obavijest da spornog mlijeka nema na našem tržištu

Nakon naredbe o povlačenju 30 milijuna litara mlijeka u Italiji namijenjenog djeci, proizvođača Nestlea, Hrvatska agencija za hranu od hrvatskog distributera Nestlea dobila je informaciju da se sporni proizvodi Mio, Mio Cereali, Nidina 1 i Nidina 2 ne uvoze na hrvatsko tržište.

Za razliku od talijanskog tržišta, u Hrvatskoj je uobičajena prodaja mliječnih zamjena istog proizvođača u praškastom obliku (NAN 1 i NAN 2) u kojima nije dokazana tvar, nađena u Italiji. Pretpostavlja se da je tekući oblik mliječnog proizvoda u Italiji pridonio "provlačenju" komponente koja se koristila za označavanje proizvoda s pakiranja u sam proizvod, rekao je ravnatelj Hrvatske agencije za hranu Boris Antunović.

Kemijskom pretragom u Italiji u spornim proizvodima dokazana je prisutnost kemijske tvari isopropylthioxanthone (ITX). Ta tvar služi kao fotoinicijator boja koje se suše UV zračenjem, a ima izraženu sposobnost migriranja kroz različite tvari. Nalazi se na popisu mogućih ekotoksičnih tvari Američke agencije za zaštitu okoliša, rekao je ravnatelj Antunović.

Kako je rekao, njezin neželjeni učinak više se odnosi na akutno djelovanje nadražaja kože, očiju ili dišnog sustava pri većoj izloženosti, dok toksičnost u hrani još nije dovoljno istražena.

"U svakom slučaju, oprez treba biti povećan jer je riječ o hrani za djecu koja su osjetljivija s obzirom na manju tjelesnu masu i time imaju niži prag tolerantnosti", kazao je.

Posebno važnim ocijenio je što, bez obzira na tvrdnje distributera da se na hrvatskom tržištu ne nalaze sporni Nestleovi proizvodi, od danas sanitarna i granična sanitarna inspekcija obavljaju nadzor na prodajnim mjestima u cijeloj Hrvatskoj kako bi se informacija distributera provjerila i na terenu u cilju zaštite najmlađih.

U obavijesti Nestlea Adriatica d.o.o navodi se da proizvodi Latte Mio, Mio Cereali, Nidina 1 and 2, nisu dio asortimana koji se uvozi za hrvatsko tržište.

Riječ je specifičnim proizvodima, tekućem mlijeku pakiranom u tetrapak ambalaži. Na hrvatskom tržištu isključivo se mogu naći mliječni proizvodi u prahu, koji se po svom sastavu, načinu proizvodnje i pakiranju u potpunosti razlikuju od spornih proizvoda.

Količina supstance ITX pronađena u spornim proizvodima nije štetna za zdravlje, te nema razloga za zabrinutost, tvrdi Nestle Adriatic.

Dodaje se i da su poduzete sigurnosne mjere pa je na spornim tržištima trenutačno povučena ukupna količina proizvoda te je zamijenjena proizvodima čija pakiranja ne sadrže ITX.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara