Nesvrstani kritizirali američku politiku prema Iraku

VOĐE 116 nesvrstanih zemalja pozvali su u utorak na mirno rješenje krize oko Iraka, ali su inzistirali da Bagdad provede UN-ovu rezoluciju i riješi se eventualnog oružja za masovno uništenje.

Pokret nesvrstanih priopćio je u završnom dokumentu po završetku summita u Kuala Lumpuru da odbacuje rat te je izrazio uvjerenost da bi sukob s Bagdadom destabilizirao čitavu regiju.

´Ponavljamo svoju privrženost temeljnim načelima nekorištenja sile i poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i sigurnosti svih zemalja članica UN-a´, kaže se u priopćenju.

U njemu se poziva na multilateralno a ne jednostrano rješenje krize ali se traži i da Irak aktivno surađuje s Vijećem sigurnosti UN-a.

Organizacija naglašava da bi sukob bio ´čimbenik destabilizacije u čitavoj regiji, te da bi imao ogromne humanitarne, ekonomske i političke posljedice za sve zemlje u regiji´.

Tri zemlje - Pakistan, Kamerun i Angola, koje su ujedno i članice Vijeća sigurnosti UN-a - priopćile su prije usvajanja završne deklaracije kako zasad nisu sigurne trebaju li poduprijeti novi nacrt rezolucije koji bi otvorio put SAD-u da krene u rat protiv Iraka.

Šest država članica Pokreta nesvrstanih koje ujedno sjede i u Vijeću sigurnosti su Angola, Kamerun, Čile, Gvineja, Pakistan i Sirija. Njihovi glasovi mogli bi zacementirati sudbinu nove rezolucije koju su predložile SAD i Velika Britanija. Naime, sa sedam glasova protiv, rezolucija koju podupiru SAD, Velika Britanija i Španjolska ne bi prošla.

Pakistan i Kamerun, govoreći na marginama summita, naglasili su da trebaju dobro razmotriti tekst nove rezolucije prije komentara. Angola pak najprije želi pojašnjenje od Washingtona zbog čega je potrebna nova rezolucija. Sirija je priopćila da će se usprotiviti američkoj rezoluciji, a od Gvineje se očekuje da zauzme slično stajalište.

Nacrt rezolucije kaže da je Irak propustio zadnju šansu da se mirno razoruža i izbjegne rat. Očekuje se da Vijeće sigurnosti neće glasovati o novoj rezoluciji prije izvješća glavnog inspektora UN-a o Iraku 7. ožujka.

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe napao je na marginama summita SAD i Veliku Britaniju, optužujući ih da stvaraju svijet moćnih nasuprot svijetu slabih.

Po njemu, američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair imperijalisti su koji pokušavaju nametnuti novi oblik kolonijalizma zemljama u razvoju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara