New York: Sud naredio puštanje 470 privedenih prosvjednika

SVEGA nekoliko sati prije početak govora američkog predsjednika George W. Busha na konvenciji Republikanske strane, njujorškoj je policija u četvrtak naređeno puštanje iz pritvora gotovo 500 prosvjednika, a sudac koji je odredio njihovo puštanje kaznio je grad New York sa po tisuću dolara kazne za svakog pritvorenika koji nije oslobođen do roka koji je odredio.

Usprkos uvjeravanjima pravnih zastupnika grada da policija čini sve što može da svi budu pušteni u zadanom roku, sudac Vrhovnog suda John Cataldo odredio je kaznu od 1.000 dolara za svakog prosvjednika koji je zadržan u pritvoru nakon 17 sati po lokalnom vremenu, do kada je odredio rok za njihovo puštanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se ne zna koliko je još prosvjednika ostalo u pritvoru, sudac Cataldo odredio je puštanje ukupno 470 osoba. Prosvjednici su u pritvoru bili između 36 i 66 sati, a riječ je o dijelu od 1.700 aktivista koliko ih je njujorška policija privela od nedjelje, kada je više od 100.000 osoba prosvjedovalo protiv sadašnje američke vlade i rata u Iraku.

Uoči govora američkog predsjednika, na kojem će i službeno prihvatiti kandidaturu za još jedan mandat, njujorška se policija pripremala za nove prosvjede, a mediji ocjenjuju kako bi oslobađanje pritvorenih aktivista moglo dodatno pojačati njihov entuzijazam.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara