Nezavisni hrvatski sindikati odbacuju predložene izmjene Zakona o radu

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) odbacili su danas predložene izmjene Zakona o radu (ZOR) ocijenivši da se njima bitno smanjuju radnička prava i najavili zajednički sindikalni otpor Vladinu prijedlogu.

Usvoje li se takve izmjene ZOR-a radnici će puno lakše ostajati bez posla, a da im se ničime ne jamči lakše zapošljavanje, ustvrdio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever na konferenciji za novinare.

Sadašnji Vladin prijedlog jednako je neprihvatljiv kao i onaj od prije 1. svibnja, zbog kojega su četiri sindikalne središnjice organizirale prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada, a Vlada ga je nakon toga privremeno povukla.

NHS očekuje da će idućih dana izmjene ZOR-a odbaciti i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Četiri središnjice bi na sastanku krajem idućega tjedna trebale dogovoriti zajedničke akcije protiv Vladina prijedloga, najavio je Sever.

Izmjenama ZOR-a predlaže se smanjenje otpremnina i skraćivanje otkaznih rokova tako da bi radnici u slučaju gubitka radnog mjesta ostvarivali značajno manja sredstva nego dosad, upozorava NHS.

Pri tome bi najgore prošli radnici s najnižim primanjima - radnik s bruto plaćom od 1.800 kuna i 20 godina radnog staža primio bi za 62,5 posto nižu otpremninu, a doda li se tome i skraćeni otkazni rok njegova bi se sredstva ukupno smanjila za 55 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, iz ZOR-a se izostavljaju važni i opravdani razlozi za sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme, čime se poslodavcima praktički omogućuje da koliko god žele drže radnike zaposlene na određeno vrijeme.

Također se kod ´malih poslodavaca´, koji mogu puno lakše davati otkaze, predlaže povećanje broja zaposlenih s 10 na 20.

´Sve što su MMF i Svjetska banka tražili u vezi smanjenja troškova otpuštanja radnika uneseno je u prijedlog izmjena ZOR-a´, ustvrdio je Sever dodavši da izuzetno kratki rokovi za socijalni dijalog o prijedlogu (trebao bi biti uvršten na Vladinu sjednicu 6. veljače) pokazuju kako Vlada ne namjerava ozbiljno uvažiti sindikalna stajališta.

Sindikatima je ipak ostalo dovoljno vremena za organiziranje prosvjeda kao bi obranili dosadašnju razinu radničkih prava, kazao je.

Predsjednik NHS-a također je nazvao ´demagoškim´ tvrdnje Vlade i poslodavaca da će se predloženim izmjenama postići veća fleksibilnost tržišta rada što će pridonijeti lakšem zapošljavanju.

´Mi ćemo prihvatiti fleksibilizaciju tržišta rada kada se u Hrvatskoj naknade za nezaposlenost povećaju na solidnu razinu kao u Europskoj uniji (60 do 70 posto plaće) i kada se na posao neće čekati i po 10 godina´, rekao je Sever.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara