Nezavisni sindikat srednjih škola: Svake školske godine isti problemi

ANDRIJA PULJEVIĆ, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima, ustvrdio je danas da nova školska godina svake godine počinje s istim problemima jer se Ministarstvo prosvjete nema hrabrosti suočiti s njima.

"Promjene u školstvu su spore, a ulaganja u cjelokupni sustav minimalna, pa od Ministarstva i Vlade sindikat zahtijeva veća izdvajanja za obrazovanje sa sadašnjih 3,2 posto DBP-a na 4 do 4,5 posto, te ekipiranje stručnih službi, u prvom redu psihologa i pedagoga", rekao je Puljević na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je nedopustivo da na jednog psihologa u Hrvatskoj dolazi 4000 učenika.

Govoreći o materijalnom položaju zaposlenih, Andrija Puljević je istaknuo kako će sindikat od nadležnih zahtijevati da zaposlenik s položenim državnim ispitom ima 20 posto veću plaću od državnog prosjeka, te da plaća profesora pred mirovinu bude 60 posto veća od početničke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zahtijeva zbrinjavanje tehnološkog viška, te donošenje pedagoškog standarda kao temeljnog dokumenta u obrazovnom sustavu. "Bez pedagoškog standarda nastavit ćemo istom politikom vatrogasnih mjera, krpanja rupa i bavljenja sporednim stvarima u obrazovanju", rekao je Puljević.

U tom sindikatu smatraju da je nasilje ukinuti 50 posto satnice tjelesne i zdravstvene kulture, "toliko bitne za zdrav odgoj mladih".

Marija Azenić, sindikalna povjerenica za Osječko-baranjsku županiju, upozorila je da probleme s nabavom udžbenika osjećaju i učenici i profesori, te bi stoga "izmjene u programima za iduću godinu trebale biti na vrijeme dostavljene".

Ako reforma školstva i počne ove godine, trebat će devet godina da se vide njezini prvi rezultati, primijetili su predstavnici Nezavisnog sindikata. Istaknuli su da razloga za reformu školstva ima na pretek, a među ostalim i zbog činjenice da su primjerice plaće profesora s visokom stručnom spremom izjednačene s plaćama policajaca sa srednjom stručnom spremom.

Na novinarski upit kakve će biti reakcije sindikata ako Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima, Puljević je najavio "industrijske mjere na proljeće sljedeće godine".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara