NI PREVIŠE SNA NIJE DOBRO

Previše sna jednako je štetno kao i premalo, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači sa sveučilišta California u San Diegu otkrili su da osobe koje spavaju devet do deset sati, teže zaspu i češće se noću bude od osoba koje spavaju osam sati.

Osobe koje spavaju samo sedam sati imaju iste probleme kao i osobe koje spavaju dugo i osjećaju se lošije od onih koje spavaju osam sati.

Prema tome, ako se želite dobro odmoriti, osam sati sna bit će vam dovoljno, zaključio je autor studije dr. Daniel Kripke.

Prijašnje su studije upozorile na probleme koji se javljaju zbog kroničnoga nedostatka sna, a jedno je istraživanje čak pokazalo da osobama koje spavaju manje od sedam sati svake noći prijeti veća opasnost od preuranjene smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kripke i njegovi kolege analizirali su upitnike u kojima su 1004 odrasle osobe morale navesti koliko sati na dan spavaju, uključujući i dnevni odmor, te imaju li poteškoća u snu, odnosno bude li se u noći ili rano ujutro, mogu li ponovno zaspati kad se probude i osjećaju li umor tijekom dana.

Pokazalo se da osobe koje spavaju između devet i deset sati češće pate od poremećaja spavanja nego one koje spavaju osam sati.

Osobe koje dugo spavaju, kaže Kripke, možda pate od poremećaja spavanja jednostavno zato što previše vremena provode u krevetu. Osobama koje muči nesanica preporučio je da u krevetu provode što manje vremena.

Osim toga, Kripke je upozorio na moguću povezanost dugog spavanja i depresije jer se osobe koje pate od depresije često osjećaju bolje nakon probdjevene noći.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara