Nigerija: Obasanjo proglašen izbronim pobjednikom, oporba odbija

NIGERIJSKO izborno povjerenstvo proglasilo je u utorak dosadašnjega predsjednika Oluseguna Obasanja pobjednikom predsjedničkih izbora, unatoč protivljenju oporbenih stranaka.

Predsjedatelj povjerenstva Abel Goubadia pod zaštitom naoružane policije proglasio je pobjednika nakon što su oporbeni čelnici, koji tvrde da je riječ o namještenim izborima, odbili prihvatiti rezultate izbora održanih u subotu 19. travnja.

Promatrači Europske unije već su prije priopćili da su predsjednički i izbori za guvernere obilježeni teškim nepravilnostima i prijevarama.

Oporbeni čelnik Don Etiebet izjavio je da oporbene stranke odbijaju potpisati slaganje s izbornim rezultatom jer je taj rezultat namješten.

"Odbijamo potpisati rezultat na temelju činjenice da taj rezultat... ne odražava želje naroda", rekao je Etiebet koji se popeo na podij prije predsjedatelja izbronoga povjerenstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna nigerijska oporbena stranka izdala je priopćenje prije službenoga proglašenja u kojem kaže da ne prihvaća pobjedu dosadašnjega predsjednika Oluseguna Obasanja.

"Vlada koja bude formirana na temelju ovakvih, tzv. izbora, bit će nelegitimna i mi je nećemo priznati", kaže se u priopćenju Svenigerijske narodne stranke (ANPP).

"Prevarantska demokracija gora je od diktature", priopćeno je nakon što je izborno povjerenstvo objavilo rezultate prema kojima je Obasanjo uvjerljivo pobijedio Muhammadua Buharija, kandidata ANPP-a.

Od izbora 19. travnja u Nigeriji, afričkoj državi s najvećim brojem stanovnika i osmoj svjetskoj izvoznici nafte, ubijeno je najmanje 25 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara