Nigerija zbog militanata u 2006. izgubila 4,4 milijarde dolara

NIGERIJSKA vlada rekla je kako je u prošloj godini izgubila 4,4 milijarde dolara naftnih prihoda, zbog militantnih aktivnosti u području Delte, gdje se crpi većina nigerijske nafte.

Nenadi Usman, ministar financija, kaže da je su za ove gubitke najviše krive militantne grupe koje otimaju strane radnike, kradu naftu, a sve to pod krinkom borbe za lokalno stanovništvo i njegov udio.

Najistaknutija od tih grupa zove se Pokret za emancipaciju delte Nigera, a ona je u zadnjih nekoliko mjeseci izvela brojne napade na postrojenja naftnih tvrtki. Iako Pokret sam ne traži otkupninu za otete radnike (što je uobičajena praksa) i iako se predstavlja kao grupa boraca za slobodu, stvar je ipak malo drukčija.

Dopisnici stranih novina kažu da je Pokret krovna organizacija, za koju rade brojne manje militantne skupine koje provode otmice i traže otkupninu za radnike. Također, kad ne rade kao militanti (odnosno, kako se to lijepo zove danas, borci za slobodu), članovi Pokreta rade za lokalne političare ili se uključuju u lukrativne poslove krađe i preprodaje sirove nafte.

Zadnji incident je otmica petorice kineskih radnika. Po zadnjim informacijama kojima raspolažu nigerijske sigurnosne službe i kineska vlada, prema njima se dobro odnosi.

Nigerija je počela, zbog militantnih djelatnosti na delti Nigera, gubiti 600 000 barela dnevno. I tu ne prestaju nigerijski problemi s naftom. Rafinerijski kapaciteti u zemlji su jako slabi, tako da se Nigerija, kao osmi svjetski izvođač sirove nafte, često nalazi u paradoksalnoj situaciji u kojoj mora uvoziti gorivo.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara