Nigerijkama optuženim za lezbijstvo prijete oštre kazne

NIGERIJKA koju su optužili za lezbijstvo, što je protivno šerijatskom zakonu koji se prakticira za muslimane u nekim saveznim državama u toj afričkoj zemlji, odbacila je "optužbe" koje je protiv nje izbacilo lokalno islamsko vijeće.

Aunty Maiduguri optužena je da je upriličila veliko vjenčanje u kojem se udala za četiri žene. Svih pet žena su glumice i rođene muslimanke, stoga se šerijatski zakon, uveden u zemlji prije sedam godina, odnosi na njih. Homoseksualizam je zabranjen u nigerijskom kaznenom zakonu, a parlament razmišlja o tome da ga žestoko kriminalizira.

Aunty Maigduri i ostale četiri žene trenutno se sakrivaju da bi izbjegle kaznu lokalnog vijeća Hisbah, koje u saveznoj državi Kano provodi šerijatski zakon. Aunty je rekla da su optužbe protiv nje sulude, te da nikad nije čula za riječ "lezbijstvo". Namjerava angažirati odvjetnika i podnijeti tužbu.

Aunty i njene prijateljice optužene su da su u nedjelju provele razrađenu ceremoniju vjenčanja, što je Aunty odbacila i rekla da je ceremonija bila namijenjena prikupljanju sredstava koje je jedna od pet žena trebala za miraz.

Aunty najavljuje da će izaći pred sud s ravnateljem Hisbaha, grupe koja koristi dobrovoljce da bi provela šerijatski zakon. Pet žena bi moglo dobiti žestoke kazne. Naime, po šerijatu, žene koje prakticirau lezbijske odnose, a imaju muža, bivaju osuđene za preljub i kamenovane do smrti. "Sretnice" koje u seksualnim užicima s drugom ženom uživaju a nisu oženjene dobivaju kaznu od određene količine udaraca štapom.

"Kao branitelji šerijatskog zakona, nećemo dopustiti da u našoj državi ovakvo nezdravo ponašanje pusti korijenje", rekao je zamjenik ravnatelja Hisbaha. Zgrada kazališta u kojem se navodno vjenčanje održalo srušena je.

Sedam nigerijskih saveznih država, uglavnom na dominantno muslimanskom sjeveru, uvele su šerijatski zakon, a grupe kao što je Hisbah dobivaju potporu vlade i nisu podređene policiji.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara