Nigerijski sindikati prekinuli opći štrajk

NIGERIJSKI sindikati priopćili su u utorak da, nakon što je postignut sporazum s vladom, prekidaju jednotjedni opći štrajk pokrenut zbog cijena goriva, koji je u ponedjeljak eksalirao u sukob štrajkaša i policije i doveo do smrti desetak osoba.

Nakon sastanka koji je trajao cijele noći, čelnici krovne sindikalne organizacije Nigerijskog radničkog kongresa (NLC), objavili su priopćenje kojim se osmog dana nakon početka prekida opći štrajk.

Najmanje je 10 osoba poginulo u ponedjeljak u sukobu s policijom u najvećem nigerijskom gradu Lagosu u sukobu štrajkaša i teško naoružanih policajaca.

Sindikati su nigerijskoj vladi dali nekoliko uvjeta za prekid štrajka, među kojima je bilo smanjivanje cijene goriva, te izmjene uvjeta privatizacije rafinerija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zbog žrtava koje su Nigerijci morali podnijeti tijekom posljednjih dana, CWC (središnji štrajkaški odbor) ima obvezu prekinuti akciju", navodi se u priopćenju.

"Nakon što smo isto tako dobili pristanak vlade na smanjivanje cijene (goriva), opći štrajk i masovni prosvjed se prekidaju", dodaje se u priopćenju.

Sindikati su se posljednjih dana našli pod velikim pritiskom javnosti - čak i pod pritiskom političara koji su ih podržavali - da prekinu štrajk nakon nemira i sukoba s policijom, te gospodarskih teškoća u kojima se našla Nigerija zbog štrajka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara