Nijazov naredio da se objavi knjiga o pokušaju njegova ubojstva

Predsjednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov naredio je da se objavi knjiga o neuspjelom pokušaju njegova ubojstva u studenome kako bi ´stigmatizirao´ taj ´čin izdaje´, piše u četvrtak turkmenski tisak.

Knjiga će se sastojati od službenih spisa o događajima od 25. studenoga, kad su, prema tvrdnjama ureda predsjednika, nepoznate osobe u središtu Aškabada pucale iz automatskog oružja na vozilo u kojem se nalazio Nijazov.

´Objavljivanjem knjige želi se, jednom za svagda, stigmatizirati taj izdajnički čin, nečuven u našoj povijesti i koji više nikad ne smije potamniti naš napredak´, ističe tisak.

Dosad je već 46 osoba, među kojima i dva bivša ministra vanjskih poslova, osuđeno na zatvorske kazne, neki i doživotne, zbog navodnog sudjelovanja u neuspjelom atentatu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzani sudski postupci protiv ´drugih terorista´, jer ukupno je uhićeno šezdesetak osoba, trebali bi biti dovršeni u nekoliko idućih dana, dodaju isti izvori.

Nijazov već 18 godina upravlja Turkmenistanom željeznom rukom, a u prosincu 1999. uspio je postići da ga parlament proglasi doživotnim predsjednikom.

Odmah nakon što je njegov ured objavio vijest o pokušaju atentata, Nijazov je za njegovu organizaciju optužio oporbu. Strani diplomati, međutim, dali su naslutiti da je pokušaj atentata možda bio namješten kao opravdanje za val represije nad pripadnicima oporbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara