Nije gotovo: Državno odvjetništvo poslalo Inspekciju rada da ispita Čabin otkaz!

Nije gotovo: Državno odvjetništvo poslalo Inspekciju rada da ispita Čabin otkaz!

Foto: Joško Ponoš / Cropix

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu poslalo je Inspekciju rada u tvrtku Conex Trade. Ispitat će je li Pavi Grubišiću Čabi nezakonito uručen otkaz. Postoji i kaznena odgovornost. Članak 114. Kaznenog zakona sankcionira djelo povrede prava na rad i drugih prava iz rada do godine zatvora.

Radnik je dobar, ali je li Jugoslaven?

Grubišić Čabo u Conexu je zaposlen na određeno vrijeme. Premda je ugovor sklopljen do rujna, naprasno je potjeran zbog sukoba na splitskoj rivi s Kerumom. Direktoricu Conex Tradea Sandru Dadić zanimalo je između ostalog je li Čabo Hrvat ili Jugoslaven te je li bio u ratu. Radne kvalifikacije nisu uopće bile sporne. Štoviše, direktorica mu je izravno kazala da je dobar radnik, ali da to ništa ne mijenja na stvari te da mora ići...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sreća u nesreći je što je cijeli slučaj medijski značajno popraćen pa se u priču uključilo i Državno odvjetništvo, koje bi nakon nalaza Inspekcije trebalo donijeti odgovarajuću odluku o procesuiranju odgovornih osoba u Conex Tradeu.

U Keruma će bit' posla, ali samo za one koji misle kao on

Čudi što u ova dva dana nismo ništa čuli od Keruma, velikog zaštitnika radnika i radničke klase. Za prošli Prvi maj pozirao je Indexu sa karanfilom i još jednom ponovio kako svaki mjesec njegovih tri tisuće radnika uredno prima plaću te kako i on sam dolazi iz radničke obitelji pa je po tom pitanju izrazito senzibiliziran. 

Premda sigurno dobro zna da je Čabo potjeran s posla, ni "a" nije kazao. Dobar je to pokazatelj što nas čeka ako Kerum politički osnaži. Bit će posla, ali samo za one koji misle kao on. Pluralizam i različitost nisu dopušteni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara