Nijemci na dnu Atlantika pronašli najtopliju vodu na svijetu

NJEMAČKI znanstvenici navodno su pronašli najtopliju vodu na svijetu i to na dnu Atlantskog oceana, javlja novinska agencija DPA

Do sada je sličan fluid proizvođen u svjetskim laboratorijima dok je ova prirodna varijanata, smatraju znanstvenici, zaslužna za ispiranje metala kao što su zlato, željezo i bakar.

"Otkrivena voda nije onakva kakvu poznajemo", kazala je Andrea Koschinsky-Fritsche, znanstvenica bremenskog Sveučilišta Jacobs, koja je sa svojim suradnicima na petom stupnju geografske širine pronašla pukotine na dnu Atlantskog oceana iz kojih je nadirala vruća voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako je zapravo riječ o mješavini vode i plina, koja sadrži odlike oba agregatna stanja. Rezultat je kombinacije velikog tlaka i porast temperature iznad kritične točke koja se dogodi u određenom trenutku, pojasnili su njemački istraživači.

Ovakve mješavine spadaju u posebne fluide, a zbog ovog otkrića moglo bi se ubuduće pomnije istražiti prirodno selektiranje tvari i minerala koje iz unutrašnjosti Zemlje prodiru u Atlantik.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara