Nijemci opet u ofenzivi: Od njemačkog predsjednika traže da oduzme odličje maršalu Titu

Foto: Arhiva

"JOSIP BROZ TITO kriv je za protjerivanje više od 200.000 Nijemaca iz bivše Jugoslavije, od kojih je poginulo 50.000", stoji u pismu Savezne udruge podunavskih Nijemaca i Kulturne zaklade podunavskih Nijemaca, koje su zatražile od njemačkog predsjednika Christiana Wulffa da se maršalu Titu posthumno oduzme najviše njemačko odličje "Savezni križ za zasluge".

Logori za njemačku manjinu

Prema njihovom mišljenju Tito je odgovoran kao vođa partizana za brojne masakre nad njemačkom manjinom na kraju Drugog svjetskog rata kao i u poslijeratnom periodu. Logori za podunavske Nijemce bili su aktivni od 1944. do 1948. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove udruge podsjećaju kako je 1974. godine J.B. Tito dobio od  Njemačke najveće moguće državno odličje koje mu je tada dodijelio  tadašnji predsjednik Savezne Republike Njemačke Gustav Heinemann i to prilikom Titova posjeta Njemačkoj. Tadašnji posjet ostao je upamćen kao vrlo neuobičajen po količini laskanja kako jugoslavenskom vodstvu, a tako i samom Titu koji je imao veći tretman nego primjerice američki predsjednik Kennedy.

Masovne grobnice

"U vrijeme kada se u zemljama nastalim raspadom SFRJ otkrivaju masovne grobnice žrtava Titova režima, smatramo nužnim da mu se posmrtno oduzme odličje", stoji u njemačkom zahtjevu, a smatra se kako je najnovija inicijativa potekla nakon nedavnih pisanja njemačkih tiskovina Der Spiegela i Focusa o zločinima partizana u Drugom svjetskom ratu. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara