Nijemci uvode vinjete za svoje autoceste

Nijemci uvode vinjete za svoje autoceste

Foto: Ilustracija

NJEMAČKI ministar prometa Peter Ramsauer najavio je da će i Njemačka, koja se dugo tome opirala, početi naplaćivati vožnju svojim autocestama. Načelna odluka trebala bi biti donesena na današnjoj stranačkoj konvenciji CSU-a.

"Raspravljat ćemo o tome kako naplaćivati cestarinu, jer trebamo više novca za cestogradnju. Upravo traju pregovori o novome proračunu", kazao je ministar za Bild. Napomenuo je kako razmatraju nekoliko modela naplate, ali da su trenutno najskloniji austrijskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U Austriji za godišnju vinjetu treba izdvojiti 76,50 eura. Rade se izračuni za više scenarija, a jedan je orijentiran na austrijski model. No, potvrda se mora dobiti od koalicijskih partnera. I strani vozači koji se koriste našim cestama morat će platiti. Za nas Nijemce to je već godinama obveza kad putujemo u inozemstvo", rekao je Ramsauer.

Očekuje se kako će njemački vozači cestarinu plaćati po manjoj tarifi, jer jedan dio već plaćaju kroz porez na mineralna ulja i ekološki porez. Ministar je kazao kako se novac od goriva i tih poreza slijeva u državni proračun, dok bi novac prikupljen od cestarina išao direktno  u proračun ministarstva prometa. Cilj je ministarstva da izgradi najsuvremenije ceste, a za sam proces uvođenja cestarine ministar smatra kako će Nijemcima trebati između jedne i pol i dvije godine.

Njemačka je, uz Veliku Britaniju, zemlje Beneluksa i Finsku, jedina europska zemlja u kojoj je vožnja autocestama potpuno besplatna, a ima treću najveću mrežu autocesta na svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara