Nike priznao dugogodišnja zlostavljanja radnika

JEDAN od najvećih i najpopularnijih proizvođača obuće na svijetu, Nike, priznao je dugogodišnja zlostavljanja i izrabljivanja radnika koji rade u 700-tinjak tvornica širom svijeta, čije su lokacije dosad skrivane kao poslovne tajne.

Aktivisti za ljudska prava su dugi niz godina optuživali Nike za izrabljivanje i zlostavljanje radnika, a velika korporacija napokon je popustila i objavila izvješće na 108 stranica, u kojem se priznaje da se s radnicima u nekim tvornicama postupalo na, blago rečeno, ponižavajući način.

U više od 25 posto Nikeovih tvornica u Aziji radnike se redovito verbalno i fizički maltretira, dok se u još većem broju tvornica radnicima zabranjuje odlazak na toalet, te im se ograničava pristup pitkoj vodi, otkriveno je u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužbe na račun velike korporacije dodatno je potkrijepio članak objavljen 1997. u New York Timesu, koji je pozivajući se na interni dokument Nikea ustvrdio da radnici u Vijetnamu rade i po 12 sati dnevno, ali ne uspijevaju zaraditi za tri obroka dnevno.

Nikeovi radnici u Aziji nerijetko su plaćeni ispod zakonskog minimuma, a u nekim se tvornicama odbijanje prekovremenog neplaćenog rada kažnjava trčanjem u krugu tvornice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara