Nikici Jelaviću će se po treći put suditi za ubojstvo Dominija i četiri pokušaja ubojstva

Nikici Jelaviću će se po treći put suditi za ubojstvo Dominija i četiri pokušaja ubojstva

NIKICI JELAVIĆU ponovno će se suditi za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dimija, pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Jurja Dodića 1995., kao i za pokušaj ubojstva Sliška i Ivice Bertića 1999. Naime, Vrhovni sud poništio je oslobađajuću presudu, jer je usvojio žalbu državnog odvjetništva u kojoj je stajalo kako je sudsko vijeće na čelu sa sucem Marijanom Garcem u travnju prošle godine pogrešno utvrdilo činjenično stanje, olako prihvatilo Jelavićev alibi, kao i primjenjivalo različite kriterija pri ocjeni vjerodostojnosti iskaza svjedoka, posebice onih Sliškovih koji su bez argumenata proglašeni nepouzdanima. Jelavićevi prijatelji su , s druge strane, ocijenjeni neupitnima.

Županijski sud ishitreno prihvatio Jelavićev alibi

Prvostupanjski sud je, prema mišljenju Vrhovnog suda, ishitreno prihvatio alibi koji je Jelavić ponudio sudu u vezi atentata na Slišku u studenom 1999. kada je ubijen slučajni prolaznik. Jelavić je tvrdio da je oko 1 sat na benzinskoj postaji u Jagićevoj ulici karticom platio gorivo, a pokazalo se da je istom karticom dok je Jelavić već bio u pritvoru netko drugi plaćao gorivo.
Vještački nalaz opovrgava Jelavićevu obranu po kojoj tragovi baruta na njegovim rukama potječu iz streljane, koju je posjetio taj dan, jer nije moguće da se ostaci baruta toliko dugo zadrže na rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud proturječio Vrhovnom sudu

Premda je Vrhovni sud još 2006. donio rješenje da se nalazi i mišljenja, kao i iskazi vještaka o Jelavićevim biološkim tragovima, koji su nađeni na registarskim tablicama mercedesa iz kojeg je ručnim bacačem pucano na Sliška, ne izdvajaju iz spisa, Županijski sud ponovno je isticao propuste pri uzimanju uzoraka, nakon čega je zaključio kako se radi o nezakonitim dokazima.Time se na Županijskom sudu ipak ima pravo kritički ocijeniti takve dokaze, ali opširno raspravljanje, nakon odluke vrhovnog suda, bilo je izlišno.

Jelavić će se za iste zločina po treći put naći na optuženičkoj klupi, a kada će to točno biti ovisi o tome kada će i kako završiti proces koji se protiv njega vodi u Njemačkoj i to zbog optužbe da je pomoću krivotvorenih ugovora i bankovnih dopisa od Bavarske pokušao dobiti 530 tisuća eura odštete.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara