Nikiforov: Uhićenje Mladića tek za nekoliko mjeseci

Nikiforov: Uhićenje Mladića tek za nekoliko mjeseci

GLASNOGOVORNIK Tužiteljstva haškog suda (ICTY) Anton Nikiforov ocijenio je za srpski Glas Javnosti da se prvi "pravi" rezultati tajnog "Akcijskog plana" srpske vlade mogu očekivati tek za nekoliko mjeseci, koliko će Srbija najvjerojatnije čekati i na pozitivnu ocjenu Carle del Ponte od koje ovisi nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU-i.

Nikiforov je, piše list, upozorio da plan u cijelosti mora ostati nepoznat te dodao da će tužiteljstvo štititi tajnost tog dokumenta tako što "neće imati nikakve komentare i ocjene", jer bi isti mogli indikativni.

"Odlično je što srpska vlada dokument drži u tajnosti. Njegovo bi razotkrivanje u medijima i javnosti napravilo cirkus od cijele stvari, a Mladića nikada ne bi pronašli i uhitili. O operativnom dijelu plana se ne može razgovarati, jer bi to bjeguncima moglo otkriti što vlasti namjeravaju učiniti i kako planiraju svoje aktivnosti." - rekao je Nikiforov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikiforov kaže kako se Carla del Ponte nada da će "Akcijski plan" dovesti do željenih rezultata, ali da prije njih treba završiti operativno planiranje što iziskuje određeno vrijeme.

"Svakodnevno kontaktiramo tužitelja Vukčevića i do sada nismo čuli nikakve detaljnije informacije osim da se trenutno radi na planiranju nakon čega je bitno kako će ono biti operativno provedeno. Za cijeli posao će sigurno biti potrebno nekoliko mjeseci, kao i za našu ocjenu suradnje." - rekao je Nikiforov dodajući da Tužiteljstvo ni od srpske vlade nije dobilo nikakve izvještaje o napretku na ostvarivanju "Akcijskog plana".

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara