Niko Lozančić novi predsjednik Federacije BiH

ZASTUPNIČKI dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je u petak dopredsjednika Hrvatske demokratske zajendice BiH (HDZ) Niku Lozančića za novog predsjednika Federacije BiH.

Glasovima zastupnika iz HDZ-a, Stranke demokratske akcije (SDA) te Stranke za BiH (SBiH), za bošnjačkog zamjenika predsjednika izabran je Šahbaz Džihanović, a za srpskog Desnica Radivojević.

Ista zastupnička većina u Domu naroda prethodno je predložila imenovanje njih trojice.

Iako odluka Zastupničkog doma postaje punovažna tek kada je potvrdi Dom naroda, imenovanje novih čelnika Federacije već je završena stvar jer čak i u slučaju negativna očitovanja gornjeg doma Parlamenta oni stupaju na dužnost s obzirom da konačnu riječ ima donji dom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lozančić, Džihanović i Radivojević imaju četvorogodišnji mandat a sukladno ustavnim amandmanima usvojenima prošle godine oni se više neće rotirati na predsjedničkoj dužnosti kako je to ranije bio slučaj.

Kandidiranje Radivojevića koji bi u Federaciji BiH trebao predstavljati Srbe izazvalo je najviše kritika parlamentarne oporbe. Njega je za tu dužnost nominirala bošnjačka SDA a uz to on na novu dužnost dolazi s mjesta načelnika općine Srebrenica koja je u sastavu Republike Srpske.

Radivojević se tijekom načelničkog mandata u Srebrenici istaknuo zauzimanjem za bezuvjetni povratak prognanih Bošnjaka zbog čega je bio izvrgnut silovitim kritikama predstavnika Srpske demokratske stranke (SDS).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara