Niko Lozančić preuzeo dužnost predsjednika federacije BIH

Visoki dužnosnik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) Niko Lozančić preuzeo je u ponedjeljak dužnost predsjednika Federacije BiH koju će obavljati u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

Lozančić je svečanu prisegu dao na sjednici Doma naroda federalnog parlamenta, iako to tijelo nije podržalo prijedlog za njegovo imenovanje koji je prije potvrdio Zastupnički dom.

Kao i tijekom ranijeg izjašnjavanja, protiv imenovanja Lozančića glasovao je klub srpskih zastupnika u Domu naroda dok su ga hrvatski i bošnjački klubovi podržali.

Ustavom Federacije BiH predviđeno je da konačnu riječ pri izboru predsjednika entiteta i njegovih zamjenika ima donji dom federalnog parlamenta ako se Dom naroda dva puta negativno očituje o predloženim kandidatima, što se ovaj put i dogodilo.

Uz Lozančića kao novi dopredsjednici Federacije BiH prisegnuli su Šahbaz Džihanović iz Stranke za BiH te Desnica Radivojević koji će predstavljati srpski narod iako ga je kandidirala bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niko Lozančić kazao je u ponedjeljak kako očekuje da federalni parlament brzo potvrdi imenovanje nove entitetske vlade.

Prijedlog njezina sastava mogao bi se naći već na sljedećem zasjedanju Zastupničkog doma zakazanom za 4. veljače.

HDZ i SDA prije su postigle suglasnost da mandatar za sastav nove vlade Federacije BiH bude Ahmet Hadžipašić, gospodarstvenik iz Zenice.

Kao i u slučaju Republike Srpske i nova će federalna vlada biti multietnička jer je uz osam mjesta za bošnjačke te pet za hrvatske, u njoj rezervirano i tri ministarstva za kandidate iz reda srpskog naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara