Nikola Špirić novi premijer BiH

ZASTUPNIČKI dom parlamenta Bosne i Hecegovine danas je odobrio Nikolu Špirića (50) za novog premijera BiH.

Taj banjalučki fakultetski profesor bio je dugogodišnji SNSD-ov (Stranka nezavisnih socijaldemokrata) zastupnik, a nedavno je i predložen za predsjedatelja Vijeća ministara od strane Predsjedništva BiH. Izglasan je većinom od 29 zastupnika.

Sljedeći korak je da Špirić do kraja ovog tjedna imenuje kandidate za ministarstva, nakon čega oni idu na provjeru kod nadležnih državnih tijela.

Ovo imenovanje slijedi izborima koji su se održali prije nešto više od tri mjeseca, te formiranju Predsjedništva BiH. Predsjedništvo se sastoji od tri rotirajuća predsjedatelja iz sva tri konstitutivna naroda. Prvi predsjedatelj će biti Beriz Belkić iz Stranke za BiH (SBiH), a druga dvojica će biti Niko Lozančić (HDZ BiH) i Milorad Živković (SNSD).

U programu novoga premijera Nikole Špirića nalazi se između ostaloga privlačenje inozemnih ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta, uvođenje deficitarne stope PDV-a, te nastavak reformi ustava i policije.

U svojim javnim istupima naveo je kako je vrijeme da se međunarodna zajednica polako povuče iz BiH, te da bi Visoki predstavnih za Bosnu i Hercegovinu trebao prepustiti svoju odgovornost domaćim političarima.

Važno je napomenuti i da je najavio veću angažiranost u privođenju osumnjičenika za ratne zločine, te aktivnije približavanje Europskoj uniji i NATO savezu.

O problemu otvorenih pitanja sa Republikom Hrvatskom, spomenuo je kako treba regulirati prava na imovinu hrvatskih Srba izbjeglih u BiH.

Opozicija na čelu sa najjačom oporbenom strankom SDP-om je već izrazila svoju sumnju u ostvarivost i ozbiljnost njegovih namjera, te ga pozvala da odredi s kim i kako misli te ciljeve ostvariti.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara