Nikolić: I dalje sanjam Srbiju do Karlobaga

Nikolić: I dalje sanjam Srbiju do Karlobaga

PREDSJEDNIK srpskih radikala Tomislav Nikolić, koji je u prvom krugu izbora osvojio 30 posto glasova, više od bilo kojeg kandidata, u razgovoru za tjednik Globus otkrio je kako ne odustaje od sna o velikoj Srbiji.

U prvom krugu izbora za predsjednika Srbije Nikolić je dobio 30 posto glasova, čime se afirmirao kako najpopularniji predsjednički kandidat u Srbiji. Nikolić u drugi krug izbora ide sa šefom Demokratske stranke, Borisom Tadićem, koji je dobio 27,5 posto glasova.

Na pitanje kako komentira zabrinutost hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula zbog mogućnosti da predsjednik radikala postane predsjednik Srbije, Nikolić je odgovorio: "To je nastavak vječitog sporenja koje nikad neće prestati. Nije li malo neobično što je gospodin Žužul zadovoljan hrvatskim izvozom u Srbiju i time kako Hrvatska posluje sa Srbijom, a da je nezadovoljan ishodom predsjedničkih izbora u Srbiji. Naše dvije zemlje i dva naroda ne vezuje preveliko bratstvo, ni ljubav ni prijateljstvo, ali nas vezuje ekonomija i tražit ću da tu budemo ravnopravni."

Nikolić je za Globus izjavio kako je nova hrvatska vlast samo deklarativno pozvala Srbe da se vrate u Hrvatsku, pa dodao da se "Ivo Sanader previše hvali time što je napravio za manjine".

Predsjednički kandidat radikala ustvrdio je kako iz Vojvodine nitko nije protjerivao Hrvatske, nego se u svim slučajevima radilo o "zamjeni imovine", a do tog je zaključka došao "prikupljajući dokaze da Vojislav Šešelj nije ratni zločinac."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kakav je danas njegov stav o želji radikala za velikom Srbijom i njezinoj zapadnoj granici u Karlobagu, Nikolić je odgovorio: "Ja i danas sanjam taj san. Sanjam ga svake noći. I da neki Hrvat nije sanjao da će Hrvatska izaći na Dunav, bi li Hrvatska ikad izašla na Dunav? Koliko Mađara noćas sanja da je Vojvodina južna Hrvatska? Što sad, da ih protjeramo, pobijemo? Što?"

Na novinarsku primjedbu da je Srbija početkom 90-ih organizirala dobrovoljačke jedinice koje su ratovale i ubijale po Hrvatskoj, Nikolić je kazao: "Hrvatska je imala teret Republike Srpske Krajine. To nije virtualan teret. To je bila država koja je imala i teritorij i narod i vojsku, i predsjednika države i predsjednika vlade i zakone, pregovarala je s Hrvatskom i bila je pod zaštitom snaga UN-a. Taj je teritorij nestao za dva dana, nestali su i Srbi, nestale su zaštitne snage UN-a i nitko više danas to ne spominje. Kad ja to spomenem, odmah kažu: evo ih, hoće u rat protiv Hrvatske! A ako budem izabran za predsjednika Srbije, prvo su predložiti hrvatskoj Vladi da obostrano uništimo oružje, i to tako da mi Srbi uništimo oružje do posljednjeg komada, pa tek onda da Hrvatska počne s uništavanjem."

"Srbija je pod optužbom da protjeruje Albance bila 1999. surovo bombardirana. Hrvatska je protjerala Srbe i nikom ništa." – izjavio je Nikolić tvrdeći da su "Hrvati miljenici svijeta".

Predsjednik radikala za kraj je rekao kako je njegova stranka uvijek podržavala "svakoga tko dobro vlada", a kao primjer "dobre vladavine" naveo je vladavinu Slobodana Miloševića 1991. godine, jer je "tada štitio Srbe u Hrvatskoj".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara