Niske doze zračenja uzrokuju dugotrajna oštećenja

NISKE doze radioaktivnog zračenja, koje pacijenti primaju dok primjerice sjede na zubarskom stolcu, mogu dugoročno nanijeti više štete od visokih doza, objavili su njemački znanstvenici.

Njihovo otkriće temelji se na pokusu na kulturi ljudskih stanica, ponovit će se u drugim laboratorijima, a potom provesti i na životinjama, prije nego liječnici donesu konačni zaključak o utjecaju niskih doza zračenja na ljude.

Znanstvenici, predvođeni Markusom Lobrichom sa Sveučilišta Saarland, objavili su da njihovo istraživanje upućuje da doze rendgenskog zračenja, koje su se dosad smatrale neškodljivima, mogu izazvati dugotrajne štete.

Također kažu da su izradili test kojim će liječnici moći utvrditi genetska oštećenja kod ljudi izloženih niskim dozama zračenja, kao što su oboljeli od raka koji se liječe zračenjem, oni koji obavljaju rendgenske preglede te osobe koje rade s radioaktivnom opremom.

U znanstvenom radu objavljenom u "Proceedings of the National Academy of Science", Lobrich i njegovi suradnici objavili su kako su ljudske stanice izložili različitim dozama zračenja u laboratoriju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njihovo iznenađenje, oštećenje od niskih doza trajalo je tjednima, pa i mjesecima duže od oštećenja uzrokovanih visokim dozama.

Ionizirajuće zračenje, koje uzrokuju rendgenske zrake ili produkti nuklearnog raspada, mogu izazvati leukemiju ili druge vrste tumora. Zračenje može izazvati prekide u DNA, na obje strane njezine spiralne strukture.

Znanstvenici su dosad smatrali da tijelo samo obnavlja te prekide, bez obzira na količinu radijacije, no Lobrich kaže da tome možda nije tako. Naime, pretpostavlja da tijelo jednostavno ne prepoznaje male količine zračenja, pa ne pokušava popraviti nastale štete. Kada se takve oštećene stanice podijele i umnože, s njima se povećava i oštećenje, kažu njemački znanstvenici.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara