Ništa od čarobnog lijeka za jačanje libida kod žena

Nakon što je purpurna tabletica zvana Viagra promijenila spolni život milijunima muškaraca, počelo se razmišljati o sličnom rješenju za žene, ali su izgledi za to vrlo slabi, tvrde australski znanstvenici.

Poslije istraživanja provedenog na 1423 žene, ekipa znanstvenika sa sveučilišta Monash iz Melbournea i Zaklade Jean Hailes isključili su razinu testosterona kao odrednicu zainteresiranosti žena za seks.

Ustanovili su da mlade žene koje nemaju osobitu želju za vođenjem ljubavi najčešće imaju nisku razinu hormona DHEAS, ali nisu uspjeli odrediti koja bi se razna trebala smatrati optimalnom.

"Spolno funkcioniranje je krajnje složeno, i znanstvenici već dugo pokušavaju pronaći rješenje", izjavila je profesorica Susan Davis.

"No nismo našli dokaze da se razina testosterona može povezati sa seksualnom disfunkcijom, što će neke ljude jako iznenaditi", dodala je.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association, zaključuje da hormonalna krvna pretraga nije korisna u određivanju liječenja slabog libida.

Davis je naglasila kako se ženama ne bi trebala prepisivati hormonalna terapija dok se ne ustanovi uzrok njihove nezainteresiranosti za seks, a koji može biti depresija, disfunkcija štitnjače, nedostatak željeza, problemi u odnosima ili stres.

(Hina) xdam ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara