Nizozemci dešifrirali DNK žene

NIZOZEMSKI znanstvenici sa Sveučilišnog medicinskog centra u Leidenu (LUMC) po prvi puta su dešifrirali DNK jedne žene. To je učinjeno pomoću uzorka uzetog od genetičarke Marjolein Kriek, inače istraživačice s LUMC-a.

Znanstvenici tvrde da su po prvi puta uspjeli dešifrirati DNK žene što u znanstvenom smislu igra veliku ulogu, s obzirom da su do sada dešifrirani samo muški uzorci DNK.

Gert-Jan B. van Ommen, profesor sa Sveučilišta u Leidenu pojasnio je da se radi o važnom otkriću jer žene nemaju Y kromosom, nego dva X kromosoma.

"Budući da je X kromosom prisutan kao jedina kopija u polovici svjetske populacije, muškarcima, kao takav je prošao kroz puno oštriju selekciju u ljudskoj evoluciji što ga je i učinilo manje promjenjivim", napominje Van Ommen dodajući kako dešifriranje isključivo DNK uzoraka muškaraca usporava razumijevanje promjenjivosti kromosoma X.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dekodiranja DNK četvorice muškaraca došlo je vrijeme da se donekle uravnoteži odnos spolova", zaključio je Van Ommen.

Njegovi kolege najavili su da će nakon analize objaviti rezultate svoga rada. Znanstvenici iz drugih zemalja zasad nisu potvrdili navode nizozemskih kolega.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara