Nizozemska policija preuzela Čermaka i Markača

Nizozemska policija preuzela Čermaka i Markača
HRVATSKI generali Ivan Čermak i Mladen Markač doputovali su u četvrtak prijepodne zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku Schiphol u Amsterdamu gdje su ih dočekali predstavnici nizozemske policije i Haškog suda (ICTY) koji će ih prepratiti do pritvora u Scheveningenu.

U pratnji generala Čermaka i Markača doputovali su njihovi odvjetnici Čedo Prodanović, Miroslav Šeparović i Goran Mikuličić, te pomoćnik ministrice pravosuđa za suradnju s ICTY- Jakša Muljačić.

Generale je iz Zagreba ispratilo oko 300 prijatelja i suboraca. General Čermak i Markač su u izjavi novinarima izrazili ogorčenje zbog optužnice, ali i uvjerenja da će se uspješno obraniti od optužbi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine protiv krajinskih Srba počinjene tijekom i nakon akcije Oluja 1995. godine.

"Imamo dobar let, ali osjećam se ogorčeno, to je sve skupa nepravedno prema nama. Znam da smo i ja i Markač pred sobom i Bogom čisti, smatram da su optužnice apsurdne, ali što je tu je. Odlučili smo se i evo putujemo prema Haagu", rekao je novinarima u avionu general Čermak.

General Markač sa svoje je strane izrazio zahvalnost svim suborcima koji su ih ispratili, te posebno zahvalio hrvatskoj Vladi koja je po njegovim riječima bila "maksimalno kooperativna i koja im je pomogla da se zajedničkim snagama odrade ovaj posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo je naš doprinos vraćanju časti i dostojanstvu svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu pa onda i svim građanima Hrvatske", rekao je general Markač dodajući kako želi da se nakon njihova odlaska u Haag stane s optužnicama i da konačna povijest Domovinskog rata bude napisana u Hrvatskoj, a ne da ju, kako je rekao, piše svijet.

Odvjetnici su najavili da će na sjednici u petak, zakazanoj za 16 sati na kojoj će se optuženici izražavati o krivnji predati pripremljene zahtjeve za njihovo puštanje na slobodu do početka suđenja i jamstva RH da će se optuženici pojavi u Haagu kada to Sud zatraži.

Odvjetnik Prodanović je kazao kako treba očekivati da se u roku mjesec mjesec i pol održi sjednica na kojoj bi se odlučilo o zahtjevu za puštanje na slobodu, a potom će, kako je rekao, zavisiti o odluci suda kada će do toga uistinu i doći.

Odvjetnik Šeparović izrazio je uvjerenje da će pripreme za obranu biti uspješne, ocjenivši kako optužba o udruženom zločinačkom pothvatu predstavlja "izmišljenju konstrukciju" jer primjerice general Gotovina nije zapovjedao generalu Markaču.

Jakša Muljačić kazao je da Vlada još uvijek razmatra na koji će se način uključiti u postupak te kako vjeruje da će to biti u formi "amicusa curiae".

Na upit nosi li glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte pismo hrvatskog premijera Ive Sanadera koje je najavljivano početkom tjedna Muljačić je odgovorio negativno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara