Nizozemski muzej otkrio Van Goghovu ranu sliku

MUZEJ u Bredi, na jugu Nizozemske, u srijedu je objavio da je otkrio sliku Vincenta Van Gogha "Kuće u blizini Den Haaga", nastalu vjerojatno 1882.

Platno zalijepljeno na drvu jedno je od 250 slika i crteža na papiru otkrivenih 1939. godine na tavanu nizozemskog kolekcionara Barenda den Houtera.

Muzej u Bredi tvrdi da je ulju na platnu "Kuće u Den Haagu" već neko vrijeme potvrđena autentičnost, ali je tajna dosad čuvana radi privlačenja pozornosti na izložbu o Van Goghu (1853.-1890.) pod nazivom "Nestala otkrića", posvećenu izgubljenim djelima Van Gogha koja se otvara u subotu, a traje do 1. veljače 2004. godine.

"Uvjereni smo da je ovo original. Vincent je ostavio mnogo svojih ranih radova majci. Slika je bila u velikoj zbirci bogatog i fanatičnog kolekcionara", kazao je povjerenik izložbe Breda Ron Dirven.

"Slika je u neko doba bila vlasništvo i nećaka stanodavca Vincentove majke. Ona ju je vjerojatno dala svojem stanodavcu i zbog toga vjerujemo da se radi o originalu", dodao je Dirven.

Predstavnici muzeja Van Gogh u Amsterdamu, koji okuplja najveći dio izloženih djela nizozemskog slikara, kazali su kako su obaviješteni o slici, ali ne mogu potvrditi da se radi o djelu nizozemskog slikara dok je ne ispitaju.

Prema Dirvenovim riječima, slika je veličine 24x16 centimetara i prikazuje niz malih kuća sa crvenim krovovima. Iznad njih je svijetlo nebo, a u daljini se vide bale sijena.

Dirven je odbio procijeniti koliko djelo vrijedi, ali smatra da ne vrijedi koliko i kasniji Van Goghovi radovi.

Ove se godine obilježava 150. obljetnica rođenja Vincenta Van Gaogha. Samoubojstvo je počinio 1890. godine nakon tragičnog života ispunjenog skandalima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara