Njemačka će protjerati izbjeglice koje prekrše zakon

Njemačka će protjerati izbjeglice koje prekrše zakon

Screenshot: YouTube/N24

REAGIRAJUĆI na izgrede u novogodišnjoj noći kada je veća grupa osoba stranog porijekla u Koelnu i drugim njemačkim gradovima seksualno napastovala i pljačkala prolaznice, njemački ministar pravosuđa Heiko Maas je najavio protjerivanja stranaca koji su prekršili zakon.

"Tko misli da se kod nas može postaviti iznad zakona taj mora biti kažnjen bez obzira na to otkuda dolazi", rekao je ministar pravosuđa Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za medijsku kuću Funke.

On je objasnio da se stranci koji se nalaze u procesu provjere zahtjeva za političkim azilom mogu protjerati ako je za kazneno djelo koje su počinili predviđena zatvorska kazna dulja od jedne godine.

"Ovakve kazne su kod seksualnih delikata u svakom slučaju moguće", rekao je Maas. On je najavio kako "precizna rekonstrukcija" i pronalazak počinitelja kaznenih djela u novogodišnjoj noći "zadatak od najvećeg prioriteta".

"Mi to dugujemo žrtvama", zaključio je Maas.

I ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU) je nakon novogodišnjih izgreda na koelnskom glavnom kolodvoru kada je, prema sadašnjim saznanjima, došlo do masovnog seksualnog zlostavljanja i pljački prolaznica pri čemu se pretpostavlja da se radi o počiniteljima iz sjevernoafričkog i bliskoistočnog prostora, reagirao tražeći lakše protjerivanje izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom koji prekrše zakon.

Tko prekrši zakon, bit će protjeran iz zemlje

"Tko počini teška kaznena djela mora računati s tim da će biti protjeran iz Njemačke", rekao je De Maiziere te najavio provjeru mogućnosti pooštrenja sadašnjih zakonski odredbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpor pooštrenju postojećih zakona došao je iz vrha SPD-a.

"Za borbu protiv organiziranog kriminala nam nije potrebna ni promjena zakona o azilu niti Ženevska konvencija o izbjeglicama nego više policije", rekao je potpredsjednik SPD-a Ralf Stegner za dnevnik Die Welt i dodao kako je mnogo važnija provedba postojećih zakona koji već sad omogućavaju protjerivanje kriminalnih podnositelja zahtjeva za azilom. 

U međuvremenu je policija u Koelnu, koja se od izgreda u novogodišnjoj noći nalazi na udaru kritika zbog neučinkovitosti, identificirala tri počinitelja. Dosad je međutim stiglo preko 150 kaznenih prijava zbog seksualnog napastovanja i pljački a prijavljen je i jedan slučaj silovanja.

Događaji u novogodišnjoj noći potakli su opsežne rasprave u medijima i društvenim mrežama o stanju u zemlji nakon dolaska preko milijun izbjeglica u protekloj godini. Iako političari naglašavaju kako je samo jedan manji broj izbjeglica nakon dolaska u Njemačku krši zakon, zahtjevi za oštrijom kontrolom useljenika su sve glasniji.

Već su prijašnje statistike pokazale kako jedan dio izbjeglica, pri čemu se, kako je naglasio ministar unutarnjih poslova De Maiziere, ističu izbjeglice iz zemalja Magreba i s Balkana, upada u oči po broju kaznenih djela.

Izbjeglice iz ovih zemalja nemaju gotovo nikakvih izgleda za stjecanje prava na trajniji boravak u Njemačkoj  a mnogi ciljano dolaze u Njemačku kako bi se ovdje bavili kriminalom.

Područje oko glavnog željezničkog kolodvora u Koelnu je odavno poznato kao poprište prodaje droga pri čemu trgovinu kontroliraju bande sa sjevernoafričkom pozadinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara