Njemačka: Članstvo političkih stranaka sve starije

ČLANSTVO njemačkih političkih stranka sve je starije, pokazalo je istraživanje Slobodnog sveučilišta u Berlinu objavljeno u najnovijem broju "Časopisa za parlamentarna pitanja".

Prema istraživanju, trenutačno je preko trećine članova parlamentarnih stranka starije od 60 godina, a ukoliko se taj trend nastavi za nekoliko će godina preko 50 posto stranaka biti u životnoj dobi za mirovinu.

Najveći broj, čak preko dvije trećine članova iznad 60 godina ima Stranka demokratskog socijalizma (PDS), stranka reformiranih komunista bivšeg DDR-a.

Relativno mlađim članstvom mogu se pohvaliti samo liberali (FDP), kod kojih je nešto manje od trećine članova starije od 60 godina.

Političke stranke s najviše članova, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i Kršćansko demokratska unija (CDU), imaju oko 45 posto članova starijih od 60 godina. Obje stranke istodobno imaju tek 5 posto članova mlađih od 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim problema s podmlatkom, političke stranke muči i drastično smanjenje broja članova. Najteže je pogođen SPD koji je samo prošle godine napustilo 6 posto članova. SPD-u je najteže na istoku zemlje gdje je ulogu nositelja lijevih društvenih vrijednosti preuzeo PDS. Na cjelokupnom području bivšeg DDR-a, gdje živi oko 15 milijuna stanovnika, SPD broji tek 25,000 članova.

Promatrači procjenjuju da je za nagli pad popularnosti SPD-a kriva reformska politika kancelara Gerharda Schroedera koja uključuje smanjivanje socijalnih povlastica.

U svim političkim strankama žene su i dalje u manjini. Najviše, 37 posto žena, ima stranka Zelenih, dok najmanje -15 posto - ima konzervativna Kršćansko socijalna unija (CSU).

U strankama koje u svom nazivu nose predznak "kršćanski", u stalnom je porastu broj članova koji se izjašnjavaju kao ateisti. Tako je čak 15 posto članova CDU-a izjavilo da ne pripadaju niti jednoj konfesionalnoj zajednici.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara