Njemačka: Donošenje useljeničkog zakona palo u vodu

PREDSJEDNIŠTVO njemačke stranke Zelenih odlučilo je u ponedjeljak prekinuti pregovore oko useljeničkog zakona s predstavnicima demokršćanske oporbene Unije CDU/CSU, čime je jedan od najvažnijih projekata koalicijske socijaldemokratskozelene Vlade kancelara Gerharda Schroedera, opsežan useljenički zakon koji bi po prvi put u njemačkoj povijesti zakonski regulirao useljevanje, pao u vodu.

Predsjednik Zelenih Reinhard B?tikofer izjavio je nakon kriznog sastanka predsjedništva stranke da su pregovori s Unijom pod ovim uvjetima besmisleni. "Igra je završena", izjavio je B?tikofer.

On je mišljenja da je tema useljavanja za Uniju očito predizborna tema te da stoga unutar oporbe očigledno ne postoji istinska volja za donošenjem useljeničkog zakona.

Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je prije toga još jednom pozvao predstavnike Zelenih i Unije da ne dopuste da useljenički zakon propadne zbog "manjih nesuglasica". I predsjednik SPD-a Franz M?ntefehring je izjavio kako se, usprkos poteškoća, očekuje uspješan ishod pregovora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do današnjeg kriznog sastanka Zelenih je došlo nakon što su šestomjesečni pregovori tzv. posredničkog povjerenstva gornjeg doma parlamenta Bundesrata u subotu prekinuti zbog daljnjih zahtjeva Unije vladajućim strankama.

Zeleni se ne slažu s dodatnim uvjetima glede sigurnosne politike koje postavlja Unija CDU/CSU. Iako je dogovor glede zakona već gotovo bio postignut, demokršćani su nakon terorističkih napada u Madridu postavili čitav niz novih zahtjeva. Jedan od posljednjih zahtjeva je bio mogućnost uhićenja i protjerivanja stranaca već i kod same sumnje u članstvo u nekoj od terorističkih organizacija. Zeleni su to odbili s obrazloženjem da bi takav postupak bio protuustavan.

Ustavni sud je krajem 2002. zbog proceduralnih pogrešaka vratio useljenički zakon u pripremnu fazu. S obzirom da, za razliku od Bundestaga, u Budesratu, koji zastupa interese saveznih pokrajina, većinom raspolaže demokršćanska Unija CDU/CSU koja je blokirala donošenje zakona redovnim putem, rasprava je nastavljena u tzv. posredničkom povjerenstvu Bundesrata.

Nakon današnje odluke Zeleni nisu odbacili mogućnost donošenja useljeničkog zakona u krnjem obliku iz kojeg bi bili izbačeni oni dijelovi za koje je potrebna suglasnost Bundesrata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara