Njemačka: Dramatično smanjenje prihoda od poreza

NJEMAČKI platni deficit u ovoj će godini biti 10, a u sljedećoj čak 15 milijardi eura veći od očekivanog, objavilo je u četvrtak Ministarstvo financija pozivajući se na procjene tzv. Radne grupe za procjenu prihoda od poreza, koja je danas objavila svoj proljetni izvještaj.

Radna grupa također procjenjuje da će prihodi od poreza do kraja 2007. biti ukupno 61 milijardu manji nego što je to predvidjelo ministarstvo financija s ministrom Hansom Eichelom (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) na čelu.

Eichel, koji je ocijenio da je riječ o "dramatičnom smanjenju" prihoda od poreza, povezao je to sa slabijim gospodarskim rastom od očekivanog. On je najavio da će Vlada rupe u proračunu pokušati popuniti novim kreditima, prodajom državne imovine te ustrajavanjem na dosadašnjim mjerama štednje. Prema njegovim riječima, povećanje poreza u ovom bi trenutku negativno djelovalo na gospodarski rast u zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokršćanska oporba najavila je žestok otpor protiv Eichelove politike zaduživanja te izlazak pred Ustavni sud. Premijer savezne pokrajine Hessen i član predsjedništva Kršćansko demokratske unije (CDU) Roland Koch izjavio je u četvrtak, u razgovoru za državnu radio postaju "Bayern 1", da je Vladu Gerharda Schroedera od novih zaduženja moguće spriječiti jedino tužbom pred sudom.

Članak 115 njemačkog ustava dopušta zaduženje više od investicija jedino u slučaju proglašenja "izvanrednog gospodarskog stanja". Oporbena Unija CDU/CSU smatra da je državne financije, umjesto novim zaduženjima, moguće konsolidirati drastičnijim mjerama štednje.

Promatrači procjenjuju da će se Vlada Gerharda Schroedera teško odlučiti na nove drastične zahvate u socijalni sustav zbog straha od reakcija stranačke baze i birača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara