Njemačka obavještajna služna upozorila na kineske ilegalne imigrante

Njemačka obavještajna služba (BND) upozorila je na rastuću opasnost od pojačanog organiziranog krijumčarenja ljudi iz Kine u Europsku uniju, javlja dnevnik "Rheinische Post" od četvrtka pozivajući se na izvore bliske vladi. L

Kako prenosi list, u proces krijumčarenja je uključen velik broj kineskih državnih turističkih ureda koji ilegalnim useljenicima omogućavaju ulazak u Europsku uniju na temelju turističkih viza. Neki uredi nude na prodaju i dokumentaciju kojom ilegalni useljenik u Europi može dokazati da je u domovini politički proganjan. Djelatnici BND raspolažu lažnim dokumentima kojim je jedan navodni politički azilant iz Kine pokušao dokazati sudjelovanje u prosvjedima na pekinškom Trgu nebeskog mira 1989. godine. Sudjelovanje na ovim prosvjedima u Njemačkoj vrijedi kao dokaz za političkog proganjanje podnositelja zahtjeva za političkim azilom.

Od prošle godine veleposlanstva zemlja Schengenskog sporazuma mogu izdati turističke vize bez da se podnositelj zahtjeva osobno pojavi u nekom od konzularnih ureda. To, prema mišljenju BND-a, pospješuje ilegalno krijumčarenje ljudima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU pozvala je saveznu vladu da učini sve kako bi spriječila ponavljanje poznate vizne afere, prilikom koje je u njemačkom veleposlanstvu u Ukrajini nepravilno izdano na tisuće schengenskih viza koje su zloupotrebljavane za krijumčarenje radne snage u Europsku uniju.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara