Njemačka: Pad popularnosti za Angelu Merkel

Predsjednica njemačke oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel je zbog svog proameričkog stava u ispitivanjima javnog mišljenja dobila manje od 30 posto podrške.

Njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu je zbog antiratnog stava popularnost porasla. Za njega se tijekom ispitivanja javnog mišljenja, što ga je za tjednik "Stern" i TV postaju RTL proveo institut Forsa, izjasnilo 47 posto ispitanih.

Merkel je u usporedbi s prošlim tjednom izgubila 4 posto glasova dok je Schroeder isto toliko osvojio. Za razliku od osobne usporedbe Unija CDU/CSU i dalje vodi u ispitivanju javnog mišljenja. Tako bi, da se parlamentarni izbori održavaju sljedeće nedjelje, 44 posto ispitanih biralo Uniju CDU/CSU dok bi SPD biralo samo 33 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angela Merkel i dalje, usprkos pomanjakanju podrške kako unutar vlastite stranke tako i kod birača, zastupa proamerički stav. Ona se u diskusiji oko poslijeratnog uređenja Iraka, suprotno od kancelara Schroedera, zalaže za ograničenu ulogu Ujedinjenih naroda. Merkel smatra da bi UN mogao biti "preopterećen" ulogom u Iraku dok su SAD jedine u stanju održati red i mir.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara