Njemačka potpisala sporazum s Njemačkom židovskom zajednicom

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder u  potpisao je državni sporazum s njemačkom židovskom zajednicom i izrazio zadovoljstvo brzim rastom te zajednice u Njemačkoj, ističući da je to veliki znak povjerenja nakon užasa holokausta.

Sporazum, koji predviđa da će Njemačka godišnje židovsku zajednicu financirati s 3 milijuna eura, potpisan je na 58. obljetnicu oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz.

Čelnik njemačke židovske zajednice Paul Spiegel kazao je da, iako holokaust nikada ne smije biti zaboravljen, taj sporazum predstavlja prekretnicu za Židove koji žive u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´On simbolizira da se otvorena rana može premostiti´, kazao je Spiegel dodajući da ´danas stojimo pred renesansom židovskog života u Njemačkoj´.

Kada je 1950. bio osnovan Židovski središnji odbor, u Zapadnoj Njemačkoj živjelo je samo 15.000 Židova. Spiegel kaže da zajednica danas broji oko 100.000 članova.

Prema neslužbenim procjenama u Njemačkoj će do 2005. živjeti 120.000 Židova. Prije nego što su nacisti došli na vlast u Njemačkoj je živjelo oko 600.000 Židova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara