Njemačka protiv Srbije u EU: Ne možemo vam dati kandidaturu dok pucate na naše vojnike

Foto: AFP

KLUB zastupnika Demokršćanske unije (CDU) u Bundestagu je zaključio i preporučio svojoj stranačkoj  šefici i kancelarki Angeli Merkel da Srbiji ne odobri status kandidata za EU.

Zastupnici CDU-a ocjenjuju da srpska vlada nije ispunila "kosovske " uvjete za dobivanje statusa kandidata, a za to je "dokaz nasilje na sjeveru Kosova u kojemu je ozlijeđeno više desetina vojnika KFOR-a, a najviše njemačkih", prenosi list Danas.

Slične stavove jučer su u Berlinu iskazali i Liberali te Zeleni. "Minimum što možemo tražiti jest doprinos Srbije da se situacija na Kosovu smiri. Poruka Srbiji je jasna - ne možemo vam dati kandidaturu dok pucate na naše vojnike", kazala je zastupnica Zelenih.

Da po ovom pitanju u njemačkom taboru vlada konsenzus potvrdila je i izjava šefa njemačke diplomacije Guida Westerwellea da će "srpsko prihvaćanje teritorijalnog integriteta Kosova biti kriterij za donošenje njemačkih odluka", kao i izjava ministra obrane koji je napomenuo da se "Srbija svakim danom sve više udaljava od pozitivne odluke o statusu kandidata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li predsjednik Srbije smekšati željeznu kancelarku?

Međutim, Bundestag ipak nema nadležnost o ovom pitanju, već će zadnju riječ o tome dati vlada Angele Merkel. To doduše i nije pretjeran razlog za veselje u srpskoj vladi, jer su odnosi na relaciji Tadić - Merkel prilično zategnuti još od njenog posjeta Beogradu u kolovozu. European Voice piše da je Tadić zatražio razgovor s Merkelicom u Berlinu ovog vikenda, ne bi li pokušao smekšati "željeznu kancelarku" i pokušao spasiti što se spasiti da.

Tadić u nezavidnoj situaciji

Tadić se danas našao u klasičnoj "lose - lose" situaciji, jer je s jedne strane sve žrtvovao da bi Srbiju zadržao na europskom putu, zbog čega je pozivom na povlačenje s barikada de facto priznao Kosovo i izgubio popularnost i povjerenje kod kuće, a s druge strane je taj europski put svejedno pod velikim znakom pitanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara