Njemačka razmišlja o zabrani brakova maloljetnika

Njemačka razmišlja o zabrani brakova maloljetnika

Ilustracija: 123rf

NAKON otkrića nekoliko stotina slučajeva prisilnih brakova maloljetnika među izbjeglicama, Njemačka vlada razmatra mogućnost uvođenja zakonskih promjena koje bi poništile takve brakove, javljaju njemački mediji.
 
"Trenutno u Njemačkoj ne postoje jasne pravne osnove da ono što ovdje smatramo nedostojnim i zabranimo", rekao je nakon sastanka ministara pravosuđa njemačkih saveznih pokrajina, ministar pravosuđa najveće njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Thomas Kutschaty (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) za dnevnik Bild.

On je naglasio kako su ministri složni oko toga da je Njemačkoj potreban "nedvosmisleni zakon" koji bi poništio brakove sklopljene u inozemstvu između maloljetnika.

Inicijativu ministara pravosuđa podržavaju i savezna ministrica obitelji Manuela Schwesig (SPD) i predsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Volker Kauder.


"Mi trebamo ozbiljno raspraviti oko toga smijemo li prihvatiti brakove kod kojih je u trenutku sklapanja supruga još praktički bila dijete", rekao je Kauder.

Povod za raspravu je otkriće mnogih brakova među izbjeglicama koje u posljednje vrijeme dolaze u Njemačku i u kojima je barem jedan supružnik u trenutku sklapanja bio premlad po njemačkim zakonima. U Njemačkoj je sklapanje braka za osobe ispod 18 godina dozvoljeno samo u iznimnim slučajevima dok je sklapanje braka za osobe mlađe od 16 godina zabranjeno.
Bavarske vlasti su do kraja travnja ove godine zabilježile 161 slučaj brakova kod kojih je supruga bila mlađa od 16 godina. Slične brojke su zabilježene i u ostalim saveznim pokrajinama s velikim brojem izbjeglica poput Baden-Wuerttemberga (117 slučajeva) ili Sjeverne Rajne - Vestfalije (188 slučajeva).
Sporna je posebice odluka jednog suda u bavarskom Bambergu koji je lokalnoj socijalnoj službi oduzeo pravo skrbništva nad jednom 15-godišnjom djevojčicom koja je kao četrnaestogodišnjakinja u Siriji udata za jednog starijeg rođaka. Sud je donio odluku po kojoj ovaj brak vrijedi i u Njemačkoj.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara