Njemačka traži da Turska čim prije ukine izvanredno stanje

Njemačka traži da Turska čim prije ukine izvanredno stanje

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je Tursku da ograniči izvanredno stanje nametnuto nakon neuspjelog pokušaja puča na nužan rok te da što prije ukine tu mjeru.

Steinmeier je reagirao priopćenjem na proglašenje izvanrednog stanja, tražeći od turske vlade da očuva vladavinu prava i osjećaj za proporcionalnost u odgovoru na pokušaj puča.

"Uvođenje izvanrednog stanja još je jednom pokazalo da pokušaj puča ima dubok utjecaj na tursku politku i društvo", rekao je Steinmeier i dodao da Njemačka nastavlja pozivati Tursku da se suzdrži u reakciji na neuspjeli puč.

"Vlada može djelovati samo ako je počinjen protuzakonit čin koji se može dokazati, ali ne i u slučaju sumnje u političku sklonost", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ključno je da se uvođenje izvanrednog stanja ograniči na nužan rok i prekine što prije", rekao je Steinmeier. Takav je pristup, dodao je, u interesu Turske jer bi sve drugo razorilo zemlju i oslabilo je i na unutarnjem i na vanjskom planu.

Trajanje izvanredno stanja - tri mjeseca

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je jučer zvanredno stanje koje će potrajati tri mjeseca.

Učinio je to nakon neuspjelog vojnog puča, koji je otpočeo u petak navečer, a ugušen je u subotu ujutro.

Nakon propalog vojnog udara uslijedila je nazapamćena čistka u svim segmentima društva. Prema zadnjim izvješćima, uhićeno je ili smijenjeno više od 60.000 ljudi.

"Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, borit ću se da vojsku očistimo od svih virusa", rekao je Erdogan.

Erdogan je one koji su poginuli boreći se za vrijeme državnog udara prozvao "mučenicima" te je izjavio da narod nikada ne bi trebao zaboraviti "hrabrost i žrtvu" onih koji su izgubili svoje živote".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara