Njemačka: U petak o isključenju Hohmanna

DEMOKRŠĆANSKA Unija CDU/CSU će na svojoj izvanrednoj sjednici u petak najvjerojatnije iz svojih redova isključiti zastupnika Martina Hohmanna (Kršćansko demokratska unija CDU) kojem se predbacuje antisemitizam.

Potpredsjednik Unijinog zastupničkog kluba Wolfgang Bosbach računa s tim da će "uvjerljiva većina" zastupnika glasati za izbacivanje Hohmanna. Bosbach se međutim nada da će Hohmann sam istupiti iz zastupničkog kluba jer bi to bilo "u interesu stranke", zaključio je Bosbach.

Unija CDU/CSU se odlučila na pokretanje procesa za isključenje nakon što se Hohmann ni nakon jučerašnje izvanredne sjednice zastupničkog kluba nije distancirao od svog spornog govora kojeg je javnost okarakterizirala kao antisemitski.

Hohmann je u svom govoru povodom praznika njemačkog ujedinjenja 3. listopada Židove optužio zbog "nastanka boljševizma" u tadašnjoj Rusiji te time i zbog 10 milijuna žrtava komunističkog terora u Sovjetskom Savezu. Time su, kako je zaključio Hohmann u svom govoru, i Židovi i Nijemci "narodi počinitelja zločina".

Kako su pokazala istraživanja javnog mišljenja u izbornoj jedinici u saveznoj pokrajini Hessen iz koje Hohmann dolazi, većina građana podržava svog zastupnika te drži da je "Hohmann glasno rekao ono što drugi misle".

U međuvremenu je i nekoliko demokršćanskih zastupnika stalo u Hohmannovu obranu. Tako zastupnik Kršćansko socijalne unije (CSU) Norbert Geis smatra da je Hohmannov govor krivo interpretiran te smatra da će njegovo izbacivanje iz zastupničkog kluba Uniji više štetiti nego koristiti. Predsjednica CDU-a Angela Merkel je početkom tjedna oštro prozvala Hohmanna te izrazila uvjerenje da je Hohmannov slučaj unutar CDU-a "apsolutna iznimka".

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) CDU-u predbacuje da je sa zakašnjenjem reagirao na Hohmannove antisemitske ispade. Prema nekim medijima mnoge židovske organizacije su još prije nekoliko godina vrh CDU-a informirale o Hohmannovom "naginjanju antisemitskim stereotipima". Za početak sljedećeg mjeseca je u Bundestagu najavljena rasprava o antisemitizmu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara