Njemačka vlada pozitivno o Paktu o stabilnosti

Njemačka vlada dosadašnji učinak Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu ocjenjuje pozitivnim, izjavila je u četvrtak u Frankfurtu na Majni njemačka ministrica za gospodarsku suradnju i pomoć zemljama u razvoju Heidemarie WieczorekZeul (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

"Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu bio je uspješan, a takav će i ostati", izjavila je Heidemarie Wieczorek-Zeul. Priopćila je da je u Pakt, koji je 1999. pokrenula njemačka vlada, kabinet Gerharda Schroedera uložio 1,2 milijarde eura, ponajprije u gospodarski razvoj jugoistočne Europe.

"Mi stvaramo unutarnje tržište na Balkanu, a stanovništvo kroz gospodarski razvoj ponovno uči kako postići suživot i suradnju", dodala je njemačka ministrica. Kao primjer uspješne prekogranične suradnje socijaldemokratska političarka istaknula je zajedničko energetsko tržište u regiji.

Heidemarie Wieczorek-Zeul također je rekla kako nema razloga za euforiju. "Unatoč postignutim uspjesima, bilo bi pogrešno regiju promatrati kroz prizmu optimizma", istaknula je, dodajući da na nekim područjima, poput Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Makedonije i Moldavije, još vladaju korupcija, siromaštvo, etnički sukobi i visoka nezaposlenost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu osnovan je radi poticanja gospodarstva i demokracije na Balkanu. Tim su projektima od godine 1999. namijenjene 24 milijarde eura, od čega šest milijardi za infrastrukturu. Osim Europske unije, u radu Pakta sudjeluju i NATO-savez i Svjetska banka.(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara