Njemačka: zaplijenjeni motori za iransku nuklearnu elektranu

Njemačka policija zaplijenila je četiri specijalna motora, koji su navodno trebali biti ilegalno izvezeni u iransku nuklearnu elektranu, a nadaju se da će presresti još jednu pošiljku za Iran, objavili su u petak njemački tužitelji.

Carinski službenici pronašli su motore, svaki težak oko sedam tona i uvezen iz Sjeverne Koreje, kada su u srijedu upali u zasad nepoznatu trgovačku tvrtku u Hanoveru.

Tužitelj Manfred Knothe izjavio je da je dojava o motorima stigla od radnika te tvrtke, koji je rekao kako je slična pošiljka već isporučena Iranu u prosincu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istražitelji sada pokušavaju presresti pošiljku prije nego što stigne na odredište u luku Bushehr na jugu Irana, gdje Rusija pomaže u gradnji prvog iranskog nuklearnog reaktora.

Iran niječe američke optužbe da u tajnosti pokušava proizvesti atomsku bombu, tvrdeći da mu nuklearna industrija služi isključivo za proizvodnju struje. No, unatoč tome iranski nuklearni program ostaje pod nadzorom UN-ove agencije za atomsku energiju sa sjedištem u Beču.

(Hina) xbcav ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara