Njemačka: Žestoka rasprava oko sigurnosnih mjera zbog terorizma

NAKON neuspjelih terorističkih napada na lokalne vlakove u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna- Vestfalija krajem srpnja i subotnjeg uhićenja jednog od osumnjičenih, u ponedjeljak se u Njemačkoj razvila žestoka rasprava oko uvođenja strožih sigurnosnih mjera, poput sustavnog video nadzora javnih površina.

"Mi pod svaku cijenu moramo zatvoriti rupe u osiguranju, oko čega se nećkamo već godinama", izjavio je potpredsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba Wolfgang Bosbach. On je kao najvažniju mjeru naveo uvođenje jedinstvene datoteke o potencijalnim teroristima i sustavniji video nadzor javnih površina, posebice prometnih čvorišta.

Senator za unutarnje poslove Berlina Erhard Koerting (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) smatra da je od video nadzora važnija razmjena podataka između tijela za zaštitu ustavnog poretka.

"Informacije koje tajne službe dobiju, npr. iz džamija ili muslimanskih zajednica, odmah trebaju biti proslijeđene dalje i za to nam je potreban bolji sustav informiranja", ustvrdio je Koerting te je izrazio bojazan da bi trenutna sigurnosna situacija u Njemačkoj mogla biti dodatno pooštrena odlaskom njemačkih vojnika u vojnu misiju na Bliskom istoku.

Političar stranke Zelenih Hans Christian Stroebele izjasnio se protiv uvođenja dodatnih mjera osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do napada 31. srpnja bi došlo unatoč tomu što su oba podmetača eksplozivnih kofera bili snimani video kamerama", ustvrdio je Stroebele. On smatra da treba izbjegavati "refleksne povike" za povećanim mjerama osiguranja svaki put kada se u Njemačkoj dogodi protuustavno djelovanje.

Njemačka vlada je nakon uhićenja jednog od podmetača bombi u vlakove 31. srpnja, koje nisu eksplodirale zahvaljujući "lošoj izvedbi", sigurnosnu situaciju u Njemačkoj ocijenila kao "zabrinjavajuću".

"Mi ne znamo planiraju li se novi napadi i tko sve iza neuspjelih napada stoji", zaključio je u nedjelju savezni ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaueble.

Istražni sudac Saveznog vrhovnog suda izdao je u nedjelju nalog za pritvor 21-godišnjeg Libanonca Jusufa Muhameda E., s boravkom u Kielu, zbog osnovane sumnje u pripadnost terorističkoj skupini, pokušaja ubojstva u više slučajeva te podmetanja eksplozivne naprave.

Libanonski student uhićen je u subotu ujutro, samo 16 sati nakon što je državno odvjetništvo raspisalo potjernicu. Za drugim podmetačem bombi u vlakove još uvijek se traga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara