Njemačka: Žestoke reakcije na usporedbu genocida i pobačaja

Koelnski nadbiskup kardinal Joachim Meisner izazvao je u petak žestoke reakcije njemačke javnosti jer je u propovijedi povodom praznika Sveta tri kralja u koelnskoj katedrali genocid za vrijeme vladavine Hitlera i Staljina usporedio s pobačajima koji se obavljaju u današnje vrijeme.

Predsjednik Središnjeg židovskog vijeća u Njemačkoj Paul Spiegel smatra da je Meisner, koji unutar njemačke katoličke crkve slovi kao tvrdolinijaš, izjednačavanjem Hitlerovog genocida s današnjim pobačajima uvrijedio "milijune žrtava holokausta". Spiegel je od Meisnera zatražio da se "bez oklijevanja" ogradi od svoje "nedopuštene usporedbe". "Jedan biskup ujedno je i uzor, a također podsjećam da su već neke osobe iz javnog života dale ostavku zbog sličnih izjava", zaključio je Spiegel.

Glavni tajnik Liberalne stranke Njemačke (FDP) za saveznu pokrajinu Sjeverno Porajnje-Vestfalija Christian Lindner Meisnerovu izjvau smatra "teškim propustom" i misli da bi crkva ženama koje se u "individualnoj nuždi" odluče na "težak korak pobačaja" trebala pružiti moralnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koelnska nadbiskupija odbacila je optužbe navodeći da je kardinal Meisner samo povukao povijesne paralele između "zločina pobačaja" i "velikih povijesnih zločina".

Meisner, koji inače slovi kao veliki prijatelj hrvatske katoličke zajednice u Njemačkoj, već se u nekoliko navrata bilo istupima protiv pobačaja ili protiv komunističkih režima, našao u središtu pažnje javnosti.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara