NJEMAČKE UDRUGE I SINDIKATI PROTIV REFORMI

Njemačke socijalne udruge i sindikati su najavili žestok otpor protiv najnovijih planova savezne vlade za sanaciju mirovinskog fonda.

Predsjednik Socijalne udruge Njemačke Adolf Bauer je najavio da se trenutno razmatra ustavnost vladinih mjera te eventualno podizanje tužbe protiv vlade. Predstavnik udruge VdK Walter Hirrlinger je, upućujući na velik broj komunalnih i lokalnih izbora sljedeće godine, 20 milijuna njemačkih umirovljenika pozvao da "dobro razmisle kome će na sljedećim izborima dati svoj glas".

Vlada Gerharda Schroedera je na jučerašnjoj kriznoj sjednici donijela odluku o zamrzavanju mirovina u sljedećoj godini te istovremeno odlučila da umirovljenici tzv. novac za stranu njegu od početka sljedeće godine moraju plaćati u punom iznosu. Istovremeno bi stopa mirovinskog osiguranja u 2004. ostala stabilna sa 19,5 posto.

Oporba smatra da je Vlada ovim potezima priznala da je na rubu stečaja. CDU je najavio da će se svim silama boriti protiv stupanja jučer donesenih mjera na snagu jer one "ponovno kažnjavaju onaj sloj građana koji je poslije rata izgradio Njemačku".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka ministrica za socijalna pitanja Ulla Schmidt (SPD) je krajem prošlog tjedna objavila da će u 2004. mirovinskom fondu nedostajati 8 milijardi eura nakon čega je sazvan krizni sastanak u kancelarovom uredu.

Kao glavni razlog za sve drastičnije stanje u mirovinskom fondu se navodi sve manji broj radnika koji u taj fond plaćaju te sve veći broj umirovljenika. Najnoviji podaci statističkog zavoda pokazuju da gotovo svaki drugi uposlenik u mirovinu odlazi prijevremeno pa je tako sadašnja starosna granica od 65 godina starosti u praksi neodrživa.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara