Njemačke vlasti otvaraju istragu protiv kapetana Dragana

Njemačke vlasti otvaraju istragu protiv kapetana Dragana

UHIĆENJE Dragana Vasiljkovića, optuženog da je počinio ratne zločine ranih 90-ih u Hrvatskoj, potakao je tužitelje iz Muenchena da ponovno otvore slučaj ubojstva njemačkog novinara za kojega se vjeruje da je ubijen od strane Vasiljkovićevih paravojnih postrojbi.

Naime, 42-godišnji Egon Scotland preminuo je nakon što ga je pogodio snajperist dok je u automobilu putovao s ostalim novinarima u blizini Gline, a za vrijeme zasjede koju je Vasiljkovićeva vojska u tom dijelu Hrvatske postavila 1991. godine.

Ovaj je zločin, a kojega su u The Australianu okarakterizirali kao "navodan", je između ostalih dokumentiran i u nalogu za izručenjem kojega je Hrvatska dostavila australskim vlastima još prije Vasiljkovićeva uhićenja u siječnju ove godine.

Kako piše njemački Suddeutsche Zeitung, upravo to uhićenje, moguće izručenje Hrvatskoj, kao i optužnica koju je protiv Vasiljkovića podigao hrvatski sud, muenchenskoj su policiji bile dostatnim poticajem da ponovno pokrenu slučaj u nadi da će se konačno pronaći krivac za ubojstvo njemačkog novinara.

Udovica poginulog novinara, Christiane Schlotzer, za dnevnik The Australian izjavila je kako osjeća veliko olakšanje jer se Dragan Vasiljković konačno nalazi iza rešetaka.

"To nije osjećaj osvete. To je osjećaj pravde. Na području Gline dogodili su se brojni zločini i ako se o tim zločinima ne bude raspravljalo na sudu, ako krivci za te zločine ne budu nađeni, tu nema pravde." - kazala je Schlotzer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, gorespomenuti dnevnik The Australian, Dragan Vasiljković svojevremeno je tužio tražeći 200,000 australskih dolara odštete zbog teksta u kojem je opisan kao vojni zapovjednik postrojbi pobunjenih Srba u Hrvatskoj i BiH te mogući ratni zločinac.

"Kapetana Dragana", a koji je u to vrijeme u autralskom Perthu živio i radio kao instruktor golfa pod pseudonimom Daniel Snedden, tada je najviše brinulo "što će njegovi susjedi misliti o njemu kada čuju da pored njih živi kriminalac i ratni zločinac".

Dok njegovi australski susjedi nisu znali tko živi kraj njih, Hrvatskoj je Dragan itekako bio poznat, i to kao "kapetan" kojega se tereti za etničko čišćenje, zlostavljanje i ubijanje civila, kao i organizirana silovanja. Bivšeg srpskog zapovjednika Crvenih beretki i Knindža u RSK za vrijeme Domovinskog rata i rata u BiH, Hrvatska poglavito tereti za pokolje u Glini i Zvorniku.

Vasiljković je uhićen 20. siječnja u Sydneyju na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska, pri čemu mu prijeti izručenje Hrvatskoj, gdje bi mogao biti osuđen i do 20 godina zatvora.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara