Njemački Bundestag podržao početak pregovora Turske i EU

NJEMAČKI Bundestag u četvrtak je većinom glasova vladajuće socijaldemokratskozelene koalicije, a uz protivljenje demokršćanskoliberalne oporbe, podržao početak pregovora između Turske i Europske unije kojima je isključivi cilj priprema ove zemlje za punopravno članstvo.

Glasovanju je prethodila žestoka rasprava tijekom koje je demokršćanska oporba vladi Gerharda Schroedera predbacila da podržavanjem početka pregovora s Turskom "čini veliku grešku koja će imati posljedice".

Predvodnica oporbe i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel zamjerila je Schroederu da dvojbe koje njemački narod ima kada je u pitanju ulazak Turske u Europsku uniju "ne uzima ozbiljno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona je izrazila žaljenje što Bundestag umjesto vladine, nije prihvatio oporbenu rezoluciju, koja umjesto punopravnog članstva predviđa demokršćanski model "privilegiranog partnerstva", dodajući da Unija CDU/CSU više ne gaji iluzije te smatra da će Europsko vijeće na današnjem i sutrašnjem summitu podržati početak pregovora s Turskom.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer predbacio je Uniji CDU/CSU da je "slijepa" kada je u pitanju politike Europske unije prema Turskoj.

Fischer smatra da oporba vidi samo kratkoročne unutarnjopolitičke dimenzije turskog pitanja dok istovremeno izostavlja mogućnost modernizacije Turske i njezinog utjecaja na islamski svijet, što je od dugoročnog geopolitičkog značenja za Europu.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, 55 posto Nijemaca ne podržava mogućnost ulaska Turske u Europsku uniju, dok je samo 33 posto za njen ulazak u članstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara