NJEMAČKI JAVNI SEKTOR SPREMAN ZA ŠTRAJK AKO PREGOVORI PROPADNU

Radnici u njemačkom javnom sektoru spremni su pokrenuti štrajk ukoliko im njihovi poslodavci do kraja tjedna ne iznesu novu ponudu u pogledu povećanja plaća, izvijestili su u utorak predstavnici sindikata Verdi.

Njemačka je suočena s mogućnošću organiziranja najvećeg štrajka u posljednjem desetljeću, koji neki promatrači smatraju opasnim u tolikoj mjeri da bi mogli dovesti do recesije u zemlji. Njemački radnici očekuju da se u srijedu, tijekom pregovora između predstavnika sindikata Verdi i predstavnika vlade postigne dogovor u pogledu plaća za oko tri milijuna radnika. Poslodavci su u ponedjeljak odbacili prijedlog o nagodbi.

Sindikat Verdi, koji zastupa vatrogasce, vozače autobusa i ostale zaposlenike u javnim službama u utorak je izvijestio kako poslodavci u srijedu na završnim pregovorima u Potsdamu moraju iznijeti novi prijedlog ili će se suočiti s ozbiljnim posljedicama.

´Spremni smo za štrajk koji će početi polovicom siječnja, ukoliko u srijedu ne postignemo odgovarajući dogovor´, izjavio je glasnovornik sindikata Verdi Kurt Martin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj se štrajkovi organiziraju iznimno rijetko. Posljednji štrajk djelatnika u javnome sektoru organiziran je 1992., a trajao

je 12 dana.

Predstavnik regionalnih vlada Heinrich Aller, jedan od pregovaorača, kazao je kako poslodavci u srijedu namjeravaju iznijeti novu ponudu koja bi mogla zadovoljiti djelatnike u javnom sektoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara