Njemački mediji o Mesićevu posjetu Beogradu

SVI VEĆI njemački mediji popratili su posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Beogradu, a središnja informativna emisija državne televizijske postaje ARD, "Tagesschau" kratko se osvrnula na posjet koji je označen kao "povijesni".

Većina je njemačkih dnevnih novina u četvrtak agencijskim izvještajima popratila Mesićev posjet Beogradu, a svi listovi na prvom mjestu ističu gestu pomirenja između dva nedavna ratna protivnika.

Nadregionalni i tiražni "Sueddeutsche Zeitung" i "Frankfurter Allgemeine Zeitung" taj su politički događaj popratili dužim izvješćima svojih dopisnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako dopisnik "Sueddeutsche Zeitunga" iz Beograda zaključuje da je Mesićev posjet Beogradu simbol pomirenja. On navodi da su diplomatski odnosi između dviju država uspostavljeni još 1996. godine, ali da za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića nije moglo biti govora o uspostavi normalnih odnosa.

Dopisnik "Frankfurter Allgemeine Zeitunga" se, pored isticanja povijesnog značenja posjeta hrvatskog predsjednika Srbiji i Crnoj Gori, osvrće na aktualne probleme dviju država poput povratka srpskih izbjeglica.

Dva dnevnika raspolažu i različitim brojkama. Dok dopisnik "Sueddeutsche Zeitunga" govori o 350.000 izbjeglih Srba iz Hrvatske, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" spominje njih 280.000, a oba lista spominju teškoće u procesu povratka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara