Njemački ministar financija optužio Švicarsku za pomaganje bogatim Nijemcima

Njemački ministar financija optužio Švicarsku za pomaganje bogatim Nijemcima

ŠVICARSKA vlada oštro je reagirala ne nedavni prijedlog njemačkog ministra financija Peera Steinbruecka, koji smatra da bi Švicarska trebala biti stavljena na crnu listu popisa zemalja koje pomažu izbjegavanju plaćanja poreza, piše BBC.

Tijekom nedavnog sastanka ministara financija zemalja EU, Steinbrueck je optužio Švicarsku da pomaže njemačkim državljanima u izbjegavanju plaćanja poreza. Također je rekao da to uzrokuje oduzimanje prijeko potrebnog gotovinskog novca njemačkoj vladi.

Na ovu je izjavu reagirala švicarska ministrica vanjskih poslova Micheline Calmy-Rey koja je njemačkog veleposlanika u Švicarskoj odmah pozvala u Bern kako bi objasnio službeni stav vlade u Berlinu.

Švicarci bijesni na Steinbruecka

Švicarska vlada jako dobro zna da je Njemačka nezadovoljna činjenicom da bogati njemački državljani mogu štedjeti u Švicarskoj i tako izbjeći plaćanje poreza. Unatoč tome izjava njemačkog ministra Steinbruecka da bi Švicarsku trebalo staviti na crnu listu tzv. poreznih oaza, razljutila je švicarsku vladu. Ministrica Calmy-Rey na sastanku s veleposlanikom Axelom Bergom je izrazila nezadovoljstvo izjavom njemačkog ministra Steinbruecka.

U međuvremenu šef Švicarske bankarske udruge Urs Roth, ocijenio je Steinbrueckove izjave uvredljivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Švicarska neće biti stavljena na crnu listu, jer su te optužbe potpuno neutemeljene. Imamo ugovore o dvostrukom oporezivanju s preko 60 zemalja, uključujući Njemačku. S tim zemljama izmjenjujemo informacije, uključujući informacije o poreznim prijevarama tako da smo poprilično unutar međunarodnih normi", kazao je Roth.

Zasad nema kompromisa

Međutim, porezne prijevare s kriminalnim namjenama su jedno, a izbjegavanje plaćanja poreza je nešto sasvim drugo, pa mnoge zemlje Europske unije smatraju da bi Švicarska trebala biti susretljivija po tom pitanju. Tijekom aktualne globalne financijske krize, vlade europskih zemalja trebaju svaki euro naplaćen od poreza svojih državljana pa će stoga pritisak na švicarske banke zasigurno porasti.

Pitanje je hoće li banke popustiti tom pritisku. Poruka je do sada bila - nema kompromisa oko švicarskog omiljenog stava o bankovnoj tajni, javlja BBC.

 R.I. 
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara