Njemački satelit do kraja godine udara u Zemlju?

Foto: Arhiva

NJEMAČKI satelit Rosat težak oko 2,5 tone, mogao bi do kraja ove godine udariti u Zemlju, procjenjuje Njemačka svemirska agencija (DLR).

"Očekujemo da će se satelit vratiti u Zemljinu atmosferu između listopada i prosinca", rekao je glasnogovornik DLR-a Andreas Schütz za Deutsche Welle.

Hoće li satelit zbilja pogoditi Zemlju ili će se njegovi ostaci spaliti prolaskom kroz atmosferu zasad nije poznato, jer ovisi u kutu ulaska, pri temperaturi od 980 Celzijusa.

Satelit Rosat isporučio je prve slike Mjesečevih X-zraka, a zabilježio je i više od 200 tragova nakon eksplozije supernove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemačkoj agenciji su potvrdili da su satelit uspijevali kontrolirati do konca devedesetih godina prošlog stoljeća, dok se nije poremetio kontrolni sustav zbog čega je u studenom 1999. okončana misija. Rosat trenutno kruži na udaljenosti od 500 kilometara od našeg planeta.

"Naši izračuni pokazuju da su vrlo male šanse da Rosat udari u Zemljinu površinu. Negdje oko 0, 0001 posto", umirio je paranoike Andreas Schutz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara